Met de komst van nieuwe bewoners verandert de inrichting van veel ‘buitengebieden’ van Nederland. Waar voorheen voornamelijk boeren hun koeien lieten grazen, breidt de verstedelijking zich uit naar deze gebieden. Zo ook in Amstelland: het gebied rond de rivier de Amstel onder de rook van Amsterdam. Een open en groen gebied met in het hart de Ronde Hoep-polder.
Sandra Hazenberg heeft dit vastgelegd in de tentoonstelling Amstelland in beweging.
Expositie – Amstelland in beweging
Wat gebeurt er met een gebied als oud en nieuw naast elkaar wonen? In Amstelland strijkt een nieuwe generatie neer die andere keuzes maakt dan de oorspronkelijke bewoners wat comfort en levensstijl betreft, en die zich het gebied langzaamaan toe-eigent. Zo worden grote, dure villa’s gebouwd met aangelegde en keurig onderhouden tuinen. Met het documentaire fotoproject Amstelland in beweging laat Sandra Hazenberg zien laat zien hoe de inrichting van het landschap door de komst van nieuwe bewoners kan veranderen. De observerende beelden nemen je mee naar het gebied en leggen vast hoe mensen zich tot elkaar en het landschap verhouden. Het verhaal speelt zich af in het Amstelland, maar eenzelfde ontwikkeling vindt plaats door heel Nederland heen.
Documentair fotograaf Sandra Hazenberg laat het leven van alledag zien voordat het verdwijnt. Ze ziet betekenis in de ‘gewone’ mens en het ‘gewone’ bestaan in relatie tot de voortschrijdende tijd. Van de verhalen van mensen en hoe ze leven probeert zij een stukje te vangen en te documenteren. Ieder mens krijgt vorm door zijn of haar omgeving en door de verschillende sociaal-maatschappelijke groepen waar hij of zij deel van uitmaakt, bijvoorbeeld binnen het gezin, als bewoner en met leeftijdsgenoten. Door het zichtbaar maken van ieders verhaal vraagt Sandra aandacht voor deze mensen, en verbindt hen met hun omgeving en de sociale groepen waarin zij zich bewegen. Door dit uit te lichten, wordt het bijzonder en de moeite waard om vast te leggen.