LET OP: Dit programma is helaas geannuleerd.

De Amerikaanse verkiezingen vinden plaats te midden van een pandemie, een majeure economische crisis, maatschappelijke onrust en opnieuw de vrees voor mogelijke buitenlandse inmenging. Vanwege de corona-epidemie zullen meer mensen dan ooit per post stemmen. President Donald Trump en zijn entourage voeren campagne om dit te ontmoedigen, omdat het verkiezingsfraude in de hand zou werken. Hoe werkt het stemmen per post nu precies? Word een Trump-onwelgevallige uitslag aangevochten in de arena van de posterijen?

De politieke strijd over het stemmen per post is emblematisch voor de al langer durende manipulatie van de stembusgang in de VS. Posts op sociale media als Facebook jagen de maatschappelijke polarisatie en de onrust aan. De president laat er twijfel over bestaan of hij een eventuele nederlaag zal accepteren. Wat zegt dit alles over de staat van de Amerikaanse democratie? En hoe verhoudt Europa zich tot het populisme en de verkiezingsproblemen in de Verenigde Staten? Vanavond praten we over deze politieke strijd, de stembusgang en de invloed van populaire cultuur op de verkiezingen.

In een speciale bijlage besteedt NRC uitgebreid aandacht aan de Amerikaanse verkiezingen en de bijzondere rol die de posterijen daarin spelen. Op zaterdag 17 oktober brengt NRC deze verkiezingsspecial, op donderdag 22 oktober praten we daar tijdens een live uitzending over verder. Deze avond stelt jou als lezer en kijker in staat om live al je vragen te stellen aan Amerika-correspondent Bas Blokker.

Dit programma is ontwikkeld door
De moderator van dit programma is
Michel Kerres
Redacteur geopolitiek NRC