De Dag van Empathie op 3 mei 2023 staat in het teken van het Herdenkingsjaar 150 jaar Slavernijverleden. In 2023 herdenken en vieren wij de afschaffing van de Nederlandse slavernij 150 jaar geleden. Wij staan stil bij deze gezamenlijke geschiedenis, de doorwerking en impact op verschillende gemeenschappen en hoe we tot een gezamenlijk toekomst kunnen komen. Hiermee hopen we zichtbaar te maken hoe diverse gemeenschappen/nazaten met de gedeelde geschiedenis omgaan. Naar aanleiding van dit herdenkingsjaar zullen diverse gasten en de moderator in gesprek gaan over de invloed van het slavernijverleden op hun familieverhalen, dromen, geschiedenis en ervaringen. Ook zullen wij stilstaan bij hoe empathie ondanks onze verschillen en tegenstellingen, een rol kan spelen in het (nationale) helingsproces en het recht doen aan de slaaf gemaakten en nazaten.

 

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Over het programma

Op woensdagavond 3 mei 2023 van 20:00 uur tot 22:00 uur organiseert Stichting Nederland Wordt Beter de Dag van Empathie in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam. De Nationale Dag van Empathie vindt sinds 2012 plaats op de vooravond van de Nationale Herdenking en Bevrijdingsdag. Ieder jaar beklimmen diverse en uiteenlopende sprekers, dichters en muzikanten ons podium. Door middel van hun verhalen, poëzie en muziek leert het publiek deze personen (opnieuw) kennen. In het kader van het herdenkingsjaar 150 jaar slavernijverleden zullen onze diverse gasten en onze host in gesprek gaan over de invloed van het slavernijverleden op hun familieverhalen, dromen, geschiedenis en ervaringen. Wij zullen ook stilstaan bij hoe empathie ondanks onze verschillen en tegenstellingen, een rol kan spelen in het (nationale) helingsproces en het recht doen aan de slaaf gemaakten en nazaten.

Lespakket Empathie

Om de kracht van empathie te verduurzamen, is het belangrijk jeugd en jongeren te leren wat empathie betekent en hoe je empathisch kan handelen, ook als je iemands gedrag of gevoel niet meteen begrijpt. Scholen die aan de slag willen met het thema empathie kunnen aan de slag met ons onderwijsmateriaal: Lespakket Empathie. Het professionele en uitnodigende lespakket is ontwikkeld voor de bovenbouw van het PO en de onderbouw van de VO en is via lessonup.com en op onze website kosteloos verkrijgbaar.

Empathische Kalender

Naast onze eigen activiteiten zijn er andere activiteiten in mei die aansluiten bij het thema Empathie die mensen kunnen bijwonen. Van 4 en 5 mei gerelateerde activiteiten tot verbindende initiatieven om de samenleving een stukje dichter bij elkaar te brengen. De jaarlijkse Empathische Kalender bestaat uit verschillende activiteiten die plaatsvinden door heel Nederland in mei 2023. Deze kalender heeft als doel om jaarlijks zoveel mogelijk empathische activiteiten in mei toegankelijk te maken en bij een zo groot mogelijk publiek onder de aandacht te brengen. De empathische kalender bestaat uit verschillende activiteiten zoals lezingen, documentaires, dans, voordrachten, theater of debat.

Meer informatie Dag van Empathie

Stichting Nederland Wordt Beter organiseert jaarlijks de Dag van Empathie in samenwerking met verschillende partners, waaronder het Amsterdams 4 en 5 mei comité, Pakhuis de Zwijger en AT5. Meer informatie over de Dag van Empathie is hier te vinden en de uitzending van de Dag van Empathie 2021 is hier terug te kijken. Tijdens eerdere edities waren er onder meer optredens van Jörgen Raymann, Romana Vrede, Ido Abrams, Karin Amatmoekrim, Rosanne Yente Hertzberger, Emine Uğur, Joost Baars, Mischa Blok, Diana Matroos, Vincent de Kom, Gerson Main, Mounir Samuel, Robert Vuijsje, Jetty Mathurin, Jennie Lena, Akwasi, Job Cohen, Babs Franklin Gons, Andrée van Es, Cigdem Yuksel, Marieke Lucas Rijneveld, Meester Bart, MC Fit, Ernestine Comvalius, Jerry Afriyie, Rui Jun Long, Sabrina Starke, Janne Schra, en Tofik Dibi.

In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Patricia Cronie
Gespreksleider