Jaap Vandehoek, directeur van Umincorp, heeft de ambitie om het plasticprobleem op wereldschaal op te lossen. En zij hebben een unieke technologie ontwikkelt en opgeschaald waarmee dit daadwerkelijk bereikt kan worden. Maar hoe kunnen we dit probleem oplossen? Tijdens de WeMakeThe.City conferentie Let’s Get Serious About Plastic hoor je alles over de technologie en het belang van samenwerking om cycli op lokaal niveau te sluiten.

Hi Jaap! Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Jaap Vandehoek en ik ben van huis uit een grondstoffen technoloog. Ik heb in Delft gestudeerd, waar ik ben gespecialiseerd in recyclingprocessen en -problematiek. Na mijn studie ben ik begonnen met ondernemen rondom recyclingtechnologie, wat ik nu in samenwerking met Delft doe: zij hebben een technologie op basis van magnetische dichtheidsscheiding uitgevonden, waarmee je de plastics per unieke polymeer kan scheiden. Vandaag de dag wordt plastic gesorteerd op objectniveau, zoals flesjes en bakjes. Het probleem is dat er nooit maar één type polymeer in een object zit, waardoor het recyclingproces zowel inefficiënt als duurder dan de marktprijs van nieuwe plastics is. Met deze nieuwe technologie kan je veel nauwkeuriger en goedkoper recyclen, onder de prijs van virgin plastics. Deze technologie heb ik opgeschaald, waarvoor we nu een fabriek aan het bouwen zijn in Amsterdam om dit op te starten.

Wat is jouw motivatie om dit werk te doen?
Als ik iets doe, wil ik graag dat het een toegevoegde waarde heeft voor de maatschappij en de aarde. Vanuit die optiek hou ik me met onderwerpen bezig. Vanuit mijn vakgebied hebben die te maken met recycling en het sluiten van cycli. Daarnaast vind ik het inhoudelijk leuk om van een blanco velletje papier een project op te zetten en dat te laten groeien. Om uiteindelijk, tegen de gevestigde orde in, met een disruptive te komen die op het publieke belang aansluit. Als er gevraagd wordt: vind jij het een goed idee om plastic recycling effectiever te maken, met minder CO2-uitstoot en ook nog eens goedkoper. Dat wereldwijd meer kans op slagen heeft. Dan zal iedereen dat een goed idee vinden. Dat vind ik prettig, dat ik niet bijvoorbeeld in de oliehandel zit.

Voor wat voor uitdagingen sta je?
De afgelopen acht jaar was het opschalen en het ontwikkelen van de technologie een grote uitdaging. De technologie is namelijk multidisciplinair, waar vijf universiteiten met hun eigen expertise aan gewerkt hebben. Daarnaast was er ook veel kapitaal nodig, terwijl subsidiegelden niet snel bij kleinere innovatieve bedrijven komen. Die moeten ploeteren om iets voor elkaar te krijgen. Dat is een uitdaging in zichzelf, het doorknokken om het project drijvend te houden en het licht aan het einde van de tunnel te vinden. We zijn nu uit die tunnel, doordat we een fabriek aan het bouwen zijn met deze technologie. Wij hebben nu een zuivere polymeerstroom op type, waarnaast wij ook bijna zover zijn om de polymeren op kleur te sorteren. Dan hebben we 100% zuiverheid. Vervolgens moeten deze producten wel afgenomen worden. Dat is nu onze uitdaging.

Hoe verander jij de wereld?
Ik zou graag een inclusieve maatschappij willen nastreven. Dit soort innovaties kunnen heel lokaal al rendabel zijn; zonder moeilijke voorprocessen kan je de fabrieken neerzetten, werkgelegenheid creëren en lokale circulariteit stimuleren. Dan kan je de plastics die nu niet gerecycled worden en op vuilstorten of in rivieren terechtkomen waarde geven. Zo ontstaat een motivatie voor grote gedeeltes van de bevolking om plastics in te zamelen. Door dát rationaliseren, ook in lagere lonen landen, kan je mensen een functie geven die erkend wordt in de maatschappij. Sociaal moet namelijk samengaan met het verbeteren van de ecologische footprint en vervuilingsproblematiek. Wij willen onze oplossing dan ook wereldwijd ter beschikking stellen, wat qua kosten goed haalbaar is; ongeveer 60 miljard aan investeringen is nodig om het totaal van het geproduceerde harde plastic verpakkingsafval in de wereld te recyclen. Die investeringen zullen vervolgens uit de verkoop van de eindproducten worden terugverdiend.

Wat verwacht je van de WeMakeThe.City conferentie: Let’s Get Serious About plastic?
Ik verwacht dat ik mensen ontmoet die geïnteresseerd zijn in materialen, of totale oplossingen voor hun stad of bedrijf zoeken. Wat ik hoop is dat de mensen, door het bezoek en het horen over wat voor oplossingen er allemaal zijn, zich meer bewust worden van de mogelijkheden. Belangrijk is dat mensen daar een maat bij hebben. Wat kost het nou en hoe moeilijk is het probleem? Kan je het oplossen, of ligt het buiten onze macht? Het zou mooi zijn als daar concrete contacten uitkomen, bijvoorbeeld partijen die geïnteresseerd zijn in het afnemen van onze producten. En dat ook gezamenlijk gekeken wordt hoe we elkaar kunnen ondersteunen in het aanpakken van het plastic probleem. Dat het écht tot actie leidt. Het is eigenlijk al vijf over twaalf, waardoor we gewoon heel snel moeten schakelen.

Donderdag 20 juni is Jaap Vandehoek aanwezig bij Let’s Get Serious About Plastic.
Reserveer je plek hier.

Samengesteld door
Marc Schopman
Stagiair programmamaker De Duurzame Stad