Het Marineterrein kennen we allemaal als hét toevluchtsoord op een hete zomerdag in Amsterdam. Maar wisten jullie dat het terrein veel meer te bieden heeft dan alleen een frisse duik zo’n twee keer per jaar? Het is een plek waar continu experimenten plaatsvinden die bijdragen aan het bouwen van een groene, leefbare stad. Een testgebied waar visies voor de stad van de toekomst tot leven komen. Op deze broedplaats voor duurzame innovatie is bovendien een waanzinnige wereld aan biodiversiteit te vinden. Tijdens de BioBlitz-reeks werken wij samen met jullie aan het in kaart brengen van die rijkdom aan plant- en diersoorten. Maar waarom is het vergroenen van steden eigenlijk zo belangrijk en wat voor rol speelt het Marineterrein in dat proces? Antwoord op deze vragen kregen we van Boj van den Berg, Hoofd Ruimtelijke Experimenten bij Bureau Marineterrein. Hij en zijn team zijn verantwoordelijk voor het bedenken, ontwerpen en uitvoeren van de experimenten op het terrein.

Wat maakt het Marineterrein een bijzondere plek?

Wat het Marineterrein zo bijzonder maakt, is de unieke status als testgebied voor stedelijke vraagstukken. Hier worden zowel ruimtelijke als programmatische uitdagingen onderzocht en getest. Bureau Marineterrein beheert het terrein en biedt ruimte aan innovatieve, sociale en creatieve bedrijven en onderwijsinstellingen. Daarnaast wordt het terrein, met name in de zomer, druk bezocht. Deze combinatie maakt het een ideale plek om oplossingen voor diverse stedelijke vraagstukken te ontwikkelen.

Wat is er zo belangrijk aan groen in de stad?

Groen in de stad is van groot belang, niet alleen voor de mensen, maar ook voor de vele dier- en plantensoorten die de stad bewonen. Om een betere dialoog met de natuur te voeren, is het belangrijk om te begrijpen welke soorten er allemaal leven. Dat gaan we doen met de BioBlitz-reeks. We meten de biodiversiteit op het Marineterrein en kunnen met die data betere plannen maken voor het inrichten van een natuurinclusieve stad. We kunnen bijvoorbeeld onderzoeken welke soorten er nog ontbreken voor een gezond ecosysteem. En dit najaar organiseren we een echte ontwerpsessie, waar we samen met stadsecologen en stedenbouwkundigen nieuwe experimenten ontwerpen die het Marineterrein nog rijker maken voor zowel mensen als andere soorten!

Wat wil je mensen meegeven via zo’n BioBlitz? Met wat voor gevoel wil je ze naar huis sturen?

Met de BioBlitz-reeks hoop ik dat mensen zich vooral verwonderen over de rijkdom aan natuur die we vaak over het hoofd zien, en hen tegelijkertijd bewust maken van het belang van natuurinclusieve gebiedsontwikkeling. Er ontstaan nieuwe inzichten en bouwen we een netwerk op, waarmee we deze aanpak mogelijk ook op andere plekken in de stad kunnen toepassen.

Met welke experimenten zijn jullie nu bezig? En wat is jouw persoonlijke favoriet?

Dit jaar richten we ons op de vergroening van de binnenhaven via het project Dobbernatuur, het realiseren van diverse groene gevels en de transformatie van de hoofdpoort. Veel van deze projecten ontwerpen we samen met Walden Studio, en de uitvoering gebeurt vaak in nauwe samenwerking met Tuinen van Marseille en Vlaar Groep BV. Een favoriet van mij is het experiment Graspannen, waarbij het grasveld van de Voorwerf is opgedeeld in organische vormen, geïnspireerd op glooiende duinpannen, beplant met planten, bollen en een zadenmengsel. Dit experiment maakt het grasveld kleiner voor mensen, wat zorgt voor meer veiligheid en minder geluidsoverlast, en tegelijkertijd groter voor dieren, die nu meer schuilplekken en voedsel hebben.

Wat kan de rest van Amsterdam (of andere steden in Nederland) leren van het Marineterrein?

De rest van Amsterdam, maar ook zeker andere steden, kunnen van het Marineterrein leren hoe belangrijk het is om stedelijke oplossingen te testen en zichtbaar te maken in een centrale testomgeving. Oplossingen die hard nodig zijn voor uitdagingen in Amsterdam en andere steden, zoals klimaatverandering, sociale ongelijkheid en leefbaarheid van een steeds drukkere stad. Door een mix van technologie, kunst, wetenschap en onderwijs ontstaan hier de meest onverwachte oplossingen en ideeën. Zo creëren we een ideale testomgeving waarin we dagelijks nieuwe kennis opdoen en praktische oplossingen voor de toekomst ontwikkelen.

Woensdag 12 maart gaan we bij de kick-off van de BioBlitz-reeks in gesprek met niet alleen Boj, maar ook een stadsecoloog en ruimtelijk ontwerper om door te praten over biodiversiteit in de stad. Ook enthousiast geworden over de missie van het Marineterrein? Meld je hier dan gratis aan!

Samengesteld door
Kimmy Mac Donald
Stagiair programmamaker Natuur & Klimaat