Met een groep jongeren uit voornamelijk Nieuw-West draaien we deze zomer de Nieuw Amsterdam Academie, een project rondom actief burgerschap, persoonlijk leiderschap en creativiteit. In week #5 sloten we de masterclasses af met eentje met Tofik Dibi, hadden we een workshop content maken van Ruben Koops en Karijn Karebeeke en zijn we gezamenlijk gestart met het maken van een programma.

De masterclass met Tofik Dibi nam een andere vorm aan dan de andere masterclasses. Waar Mounir en Kauthar het invulden als een persoonlijke lezing liet Tofik de bal vooral in het midden liggen. Het gaf de ruimte voor veel vragen van de groep en dat resulteerde in een inspirerend gesprek.

© Peter Both

Een gesprek over alle verschillende vormen waar mee heeft gewerkt in zijn leven: een boek (nummer 2 is onderweg), documentaires, theaterteksten, twitter. Maar ook over zijn huidige functie bij stadsdeel Nieuw-West en zijn rol daar. En zijn blik op de huidige woningmarkt, activisme in de buurt en het verschil tussen formele en informele organisaties.

Maar het ging vooral over zijn persoonlijke reis. Over het kunnen beantwoorden van de vragen: wie ben ik en wat wil ik. Om vanuit daar te werken. Om door in ‘het kleine’ te werken, effect te hebben op ‘het grote’. En hoe hij hoopt wegen vrij te hebben gemaakt voor anderen.

Donderdag was weer een gevarieerde dag. We hebben gewerkt aan onze audioverhalen en een programma in Pakhuis de Zwijger. En er was een workshop van Ruben Koops en Karijn Karebeeke. Beide zijn ze bezig met het maken van content, Ruben als journalist bij Het Parool met name met tekst en Karijn als fotograaf op dit moment meer documentaire.
Ze namen ons mee in hun levensloop. Hun verschillende kijk op dingen gaf reden genoeg voor gesprek. Het ging over het vinden van haakjes. Het koppelen van een grote verandering aan kleine gebeurtenissen. En over de groeiende invloed van burgerjournalistiek.
Dit kwam tot uiting in het feit dat Ruben een paar dagen voor de workshop getuige was van het neerschieten van een man door de politie in Nieuw-West. Ruben heeft dit alles gefilmd en gedeeld op twitter. Belangrijkste punt van het delen van zoiets heftigs is: deel naast je content ook context. Geef duidelijk aan wat er allemaal gaande is, en ga niet alleen voor de sensatie.
Samengesteld door
Peter Both
Projectleider New Metropolis Nieuw-West
Dit artikel gaat over