Zoals in dit blog te lezen is de Nieuw Amsterdam Academie van start gegaan. Met een groep jongeren uit voornamelijk Nieuw-West draaien we deze zomer dit project rondom actief burgerschap, persoonlijk leiderschap en creativiteit. Week #2 was er een met de eerste masterclass, van Mounir Raji + een nieuwe sessie van Fouad en Samir over ‘Purpose’.

Dinsdagmiddag was het tijd voor Masterclass #1. Mounir Raji, fotograaf en maker van o.a. deze foto’s in Slotermeer mocht het spits afbijten. Hij nam ons via zijn foto’s mee op zijn reis. Van kind zijn naar het hier en nu. Hoe hij iets studeerde zonder te weten waarom. Over hoe hij via-via de fotografie binnenrolde en daar zijn passie vond. Hoe hij kleine kansen kreeg en die met beide handen aanpakte. En hoe hij zo langzaam zijn weg heeft gevonden naar waar hij nu is.

Maar hij nam ons ook mee langs zijn onzekerheden, financiële perikelen en dromen. Naar zijn doel om via zijn werk een ode aan de Arabische man te maken. De man die hij zo weinig terugziet in foto’s van andere fotografen. Zijn maatschappelijke kijk kwam ook ter sprake via zijn fotoserie ‘Dreaming of Europe’, waarin hij vluchtelingen die vastzitten in Marokko vastlegde. Je denkt altijd dat het ‘daar’ beter is, maar is dat zo?

Al met al was het een superboeiende, persoonlijke en inhoudelijke masterclass. Een middag vol gedeelde inspiratie ook, zoals deze clip van The Blaze.

Donderdagmiddag en -avond pakten Samir en Fouad hun lijn rondom de 3 p’s op. Met een gesprek over persoonlijkheden kwam er een afronding van ‘Power’. Via diverse oefeningen gingen we samen op zoek naar onze ’Purpose’. Waarom doen we de dingen die we doen? Wat zijn onze roots, wat houdt ons bezig? Wat zijn onze waarden? En waar werken we naartoe?

In groepsgesprekken zijn we daarna gestart met het formuleren van onze ‘why’. En om een deelnemers te quoten: “ik was ver buiten mijn eigen buurt Nieuw-West op zoek naar naar antwoorden op vragen over mijn leven. Maar om het hier nu in mijn achtertuin te vinden, dat doet mij veel.”

Samengesteld door
Peter Both
Projectleider New Metropolis Nieuw-West