Groene verhalen kun je niet eten. Voedsel uit je eigen stad wel. Daarom is Voedselpark Amsterdam opgericht als alternatief voor de Lutkemeerpolder. Al meer dan 4.000 Amsterdammers en organisaties ondersteunen de crowdfunding-actie en ook burgercoöperatie Land van Ons is ingestapt. Op 2 juni gaan we in gesprek met initiatiefnemers van dit project. Maar wat gebeurt er eigenlijk in de Lutkemeerpolder? Je hebt vast al wel meegekregen dat er veel over te doen is. In dit magazine artikel zetten we alle ontwikkelingen tot nu toe alvast voor je op een rijtje.

Al jaren is de Lutkemeerpolder onder de aandacht vanwege de plannen om er een bedrijventerrein te bouwen en acties van activisten en actiegroepen om dit tegen te houden. Zo waren er plannen van Ahold om in de Lutkemeerpolder een distributiecentrum te bouwen. Nu zijn die plannen toch van de baan. Maandenlang werd er fel geprotesteerd en werden door activisten tijdens een actie verschillende AH-supermarkten dichtgelijmd. Nu Ahold haar plannen heeft ingetrokken, betekent dat niet het einde van de strijd van actiegroepen als Behoud Lutkemeer en Extinction Rebellion.

Behoud Lutkemeer is een actiegroep die al langer actief is om de polder te behouden voor natuur en voedselverbouwing. Recent is vanuit Behoud Lutkemeer een coalitie met verschillende actiegroepen ontstaan onder VoedselPark Amsterdam, onder andere in samenwerking met Land van Ons, VoedselAnders en Food Council MRA. Via een crowdfunding-actie wil Voedselpark Amsterdam een alternatief bieden voor de plannen voor het maken van een bedrijventerrein in de polder. In plaats daarvan is het plan om grond op te kopen en een voedselpark te realiseren op deze plek.

Meer dan 8.000 Amsterdammers tekenden voor het voorstel om in de Lutkemeer dit voedselpark te bouwen. Toch blijft het politiek een lastig dossier. Welke ruimte kan de gemeente maken voor iedereen die de polder groen wil houden door er een Voedselpark van te maken? Op donderdag 2 juni bespreken we in het programma “Geef Amsterdam een Voedselpark” deze vraag en hoor je meer over hoe het Voedselpark lokale productie, klimaat en duurzaamheid samenbrengt.