Als je slapend rijk kunt worden en werkend arm blijft, dan kun je maar beter gaan slapen. Steeds meer mensen beseffen zich dat nu de inflatie hoog is en de rente op spaargeld laag, het slimmer is om je fortuin te zoeken op de financiële markt. In de 6-delige documentaireserie neemt regisseur Marije Meerman je mee naar een planeet waar de doorsnee persoon maar weinig vanaf weet: Planet Finance. Op 16 februari was het tijd voor een ontmoeting tussen planeet aarde en planeet finance. Moderator Frederique de Jong sprak o.a. met Marije over het maakproces en met John Seo (die een grote rol speelt in aflevering vijf) over beleggen in rampen obligaties.

In het eerste gesprek benadrukt Marije meteen dat het niet haar intentie is om bankieren te ‘bashen’, maar dat ze heeft geprobeerd om de grootse en complexe ‘planet finance’ inzichtelijk te maken voor het grote publiek. We hebben er allemaal dagelijks mee te maken, bijvoorbeeld door onze hypotheken en pensioenfondsen, maar wat gaat hierachter echt schuil? Om de complexe wereld van financiën tastbaar te maken werkte Marije nauw samen met kunstenaar en onderzoeker Femke Herregraven, die visualisaties voor de reeks maakte.

Brecht Lautenbach voor Pakhuis de Zwijger

Ook de jonge belegger komt aan bod deze avond. Milou Brand (podcasthost bij Jong Beleggen) en Pieter Wibaut (productie-assistent bij Planet Finance en belegger) schudden ons wakker met het besef dat de huidige financiële vooruitzichten er somber uitzien en dat je niet meer om beleggen heen kunt, als je ooit een eigen huis zou willen kopen. Zij beleggen met indexfondsen, ‘mandjes’ van verschillende aandelen, waarmee risico’s gespreid worden. Groen beleggen vinden beiden complex, want wat is nou echt groen en duurzaam? Hoe kijk je door zelfclassificatie heen? En wat doe je als je ziet dat er nauwelijks winst gemaakt wordt?

Brecht Lautenbach voor Pakhuis de Zwijger

Vervolgens introduceert Femke – die niet alleen de visualisaties deed, maar ook promoveert op het thema rampenobligaties – het volgende onderwerp. Zij raakte gefascineerde door deze vorm van obligaties en maakte visueel inzichtelijk op wat voor rampen deze worden uitgegeven. John Seo (oprichter en eigenaar van catbonds-hedgefonds Fermat Capital) beschrijft hoe rampenobligaties werken en hij brengt zijn werk een stukje dichterbij, een van zijn belangrijkste investeerders is namelijk een groot Nederlands pensioenfondsen PGGM. Er ontstaat een interessant gesprek tussen Femke en John over bij welke soort rampen er genoeg ‘triggers’ worden geraakt dat deze rampenverzekering uitkeert. Femke vraagt zich af of hierin niet wordt bepaald welk leven meer en welke minder waard zou zijn.

Tot slot sluit Josh Hamilton (Ierse student en belegger in GameStop) aan. Hij vertelt hoe individuele beleggers tijdens de pandemie GameStop gered hebben. Hoewel dit eigenlijk voortkwam uit verveling en jeugdsentiment, heeft dit aangetoond hoe een groep individuen de financiële markt kan beïnvloeden. Hij is niet tegen de financiële wereld, maar pleit voor een eerlijkere en transparantere markt. Seo erkent dat de financiële wereld soms meer mag uitleggen wat ze doen. Wellicht is deze avond en Planet Finance hier een eerste mooie stap in geweest?

Interessant? Kijk de meet up hier terug of luister de podcast met Marije Meerman.