Hoe gaat Amsterdam de overproductie en -consumptie van textiel te lijf? Afgelopen dinsdag onderzochten we het tijdens het REFLOW Circular Textile Festival in Pakhuis de Zwijger. Het was de feestelijke afsluiting van de Amsterdamse pilot van het Europese REFLOW-project. Met zo’n 400 bezoekers was het een bruisende avond met waardevolle ontmoetingen: professionals uit de textielsector, jonge design-studenten, lokale initiatieven en kledingliefhebbers kwamen elkaar tegen op de levendige festival-vloer.

Het bezoek was gratis, maar iedereen was gevraagd een kledingstuk mee te nemen die ze wilden ruilen, repareren of doorgeven. Daarmee konden ze gelijk op de eerste etage terecht bij de pop-up Swaphop en het mending atelier, waar ze onder andere borduurtechnieken konden leren. Gedurende de hele avond werd er volop geswapt en gerepareerd.

Tijdens het openingsprogramma in de Grote Zaal werd iedereen meegenomen in de circulaire initiatieven in Amsterdam die in de afgelopen 3 jaar vanuit REFLOW zijn opgezet. Tijdens de showcase werd duidelijk hoeveel projecten binnen REFLOW zijn ontwikkeld. Zo maakte de pilot een boekje rond het “textielwiel”, hebben internationale partijen de handen ineen geslagen voor de Denim Deal, kregen stadspashouders korting bij kledingreparaties, kan de Swapshop nu met track&trace volgen waar de geruilde spullen naar toe gaan en worden zorgschorten circulair ingekocht.

Je creativiteit inzetten voor verandering kon bij de Garment stories workshop van Fashion Revolution. Ook kon je tijdens de avond naar de documentaire Full Circle van Chanel Trapman, die de overproductie en overconsumptie aankaart en voor professionals in de regio was er een verdiepingsessie van Amsterdam Economic Board rond de Green Deal Circulair Textiel.

Tijdens de feestelijke afsluiter overhandigde Claire Teurlings van het Amsterdam Economic Board de routekaart circulair textiel aan wethouder Marieke van Doorninck van Amsterdam. Het was een avond vol inspiratie en – in de woorden van Tyler Koudijzer die met zijn spoken word performance het festival afsloot – stof tot nadenken.

Ondanks dat het REFLOW-project nu tot een einde is, staat de circulaire transitie nog maar aan het begin. Kortom, wordt vervolgd.

Kijk hier de REFLOW Showcase terug:

Spoken word optreden door Tyler Koudijzer