Op 8 maart 2022 stroomde Pakhuis de Zwijger eindelijk weer vol, om samen Internationale Vrouwendag te vieren. In iedere zaal was wel iets te doen, van lezingen, politieke gesprekken, geschiedenislessen tot een heuse femimarkt, alles was er te vinden. Overal werd nagedacht over het FemTopia van de toekomst. Want in wat voor land willen we wonen? Bekijk de avond nu terug en lees meer over de opzet van deze Pakhuis de Zwijger XL avond.

In de Grote Zaal kwam Kate Kirkpatrick een lezing geven over wat we uit het verleden kunnen meenemen naar de toekomst, was er een generatiegesprek met Marjan Sax, Dinah Bons, Enaam Ahmed Ali & Quinty Misiedjan die allemaal een dilemma hadden meegenomen over waar hun generatie mee rondloopt. De programmapitch-wedstrijd werd gewonnen door Marianne Koot van GirlZchoice, die zich al jarenlang inzet voor meiden uit het MBO. Tussendoor waren er performances van Nimo Hersi & Hazar Chaouni.

Het was een avond vol met ouderwetse keuzestress, zo kon je ook een geschiedenisles volgen van Kauthar Darmoni, waar iedereen dansend eindigde. Gaf Ragna Heidweiller een workshop over het verdelen van zorg & werk, Stem op een Vrouw verzorgde de politieke verdieping en het Amsterdam Museum besprak samen met staatsecretaris Gunay Uslu het belang van vrouwenverhalen in de culturele sector. De hele avond door kon je ook langs de Femimarkt, waar onder andere de nieuwe Stichting AVA gedichten vertelden over anticonceptie & abortus. Aan het einde van de avond verzamelde iedereen weer in de Grote Zaal waar Sophie Straat de avond knallend afsloot, het podium stroomde vol, er werd gedanst en het was eindelijk weer een echte vrouwen feestdag.

Het programma is ontwikkeld in samenwerking met: WOMEN Inc., Stem op een Vrouw, Feminists Against Ableism, Prostitution Information Center (PIC), S.P.E.A.K., Bureau Clara Wichmann, Vrouwenrechtswinkel Amsterdam, Atria – kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis ,Uitgeverij Ten Have, Amsterdam Museum, Women’s March, & Savannah Bay.

Check hier de FemTopia aftermovie!

Pakhuis de Zwijger XL
Tijdens de Pakhuis de Zwijger XL avonden staat ons hele pand in het teken van één specifiek thema. Alle zalen worden gebruikt voor workshops, talks, film screenings, werksessies, exposities en andere subsessies. Kortom, een pandvullend programma vol met interessante sprekers, bijzondere ontmoetingen en onvergetelijke optredens! Wil je ook naar één van onze XL avonden? De eerstvolgende Pakhuis de Zwijger XL avond gaat over Houtbouw. In ‘Houtbouw XL: De Houten Eeuw‘ gaan we in verschillende subsessies in gesprek over de rol van hout in de transitie naar een duurzame bouw. Op welke manier kunnen biobased materialen bijdragen aan de woningbouw en klimaatopgave van ons land?