Door het scheiden van woon- en werkwijken ontstaan lange files, kille industrieterreinen en saaie woonwijken. Een mix van wonen en werken zou juist ideaal zijn voor de invulling van ruimtes. Architectenbureau FABRICations. lanceert in samenwerking met Pakhuis de Zwijger een nieuwe podcast: De Werkende Woonwijk. In deze vierdelige serie wordt onderzocht hoe werk- en productieplekken geïntegreerd kunnen worden in woonwijken voor een duurzame stedelijke ontwikkeling.

In de podcast gaan experts en deskundigen uit de praktijk in gesprek over waarom de mix van wonen en werken zo belangrijk is. Waar moeten we rekening mee houden als we gemixte wijken creëren? Aan de hand van binnen- en buitenlandse voorbeelden bedenken we hoe deze dynamische steden er in de toekomst uit gaan zien.

Dankzij de steun van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie kunnen we dit innovatieve concept verder verkennen. De podcast slaat een brug tussen experts en het publiek, met multidisciplinaire discussies en verhalen van mensen die wonen en werken in deze gemengde wijken.

Je kunt alle vier delen beluisteren op Spotify of hieronder.

Aflevering 1: Wat is de werkende woonwijk?

In deze aflevering legt Eric Frijters, oprichter van ontwerpbureau FABRICations, uit waarom we toe willen, en zullen moeten, werken naar Werkende Woonwijken en
hoe deze gemaakt en beleefd worden.

Aflevering 2: Waarom je liever in de buurt werkt

In deze aflevering gaan Bernadina Borra, Arjan Klok en Rik Visser dieper in op het belang van maakindustrie in de stad, wat maakindustrie in de stad zo complex maakt en wat het behoud ervan oplevert voor onze toekomstige buurten.

Aflevering 3: Wél in mijn achtertuin

In deze aflevering leggen Hans Karssenberg en Tess Broekmans uit hoe je de straat in de gemengde wijk levendig en aantrekkelijk maakt, en wat we
kunnen doen om overlast te beperken.

Alfevering 4: Werken in het buitenland

In deze laatste aflevering spreken Nina Rappaport, Ward Verbakel en Adrian Hill over succesvolle combinaties van wonen en werken in een internationale context. Welke mogelijkheden zien we in deze buitenlandse voorbeelden?

 

Samengesteld door
In samenwerking met