De Nederlandse steden zijn niet gebouwd op de steeds warmere zomers. Door klimaatverandering krijgen wij in Nederland steeds vaker te maken met hittegolven en leven in de stad wordt daardoor steeds benauwder. Dit heeft gevolgen voor het welzijn van mens en stad. Hittestress tegengaan wordt vaak gekoppeld aan meer groen en minder grijs op straat, maar ook binnen woningen wordt het steeds heter. Enkel meer airco’s lost het hitteprobleem niet op; er moet vanuit het ontwerp van de stad al rekening gehouden worden met hitte.
Kortom, hoe kan de gebouwde leefomgeving in de toekomst meer hittebestendig ingericht worden, en wat voor andere ruimtelijke interventies kunnen worden toegepast in de bestaande stad? Hoe zorgen we ervoor dat hittebestendig bouwen de norm wordt, voor een aangenamere stad in de zomer?
Hittestress in de stad wordt versterkt door het stedelijk hitte-eiland effect: gedurende de dag houden alle gebouwen en bestrating de hitte in de stad vast, waardoor in de avond de stad ook minder snel afkoelt vergeleken met rurale gebieden. Wat zijn manieren om dit effect tegen te gaan? Wij bespreken oplossingen zoals passiefhuis bouwen, waarbij er met een negatieve energie impact wordt gebouwd. Ook bio-based materialen zoals hout kunnen mogelijk hittestress verlichten. Hoe veranderen de plannen voor de stad als je het door de lens van schaduwplannen bekijkt? Bovendien ligt er een grote opgave voor bestaande bouw: hoe kunnen deze aangepast worden om meer verkoeling te bieden in de hete stad?
1 op de 5 huishoudens heeft tegenwoordig een airco in huis: maar tegelijkertijd betekent dit ook een hoger energieverbruik en komt er hete lucht vrij dat weer terug de straat op wordt geblazen. Het wordt dus tijd om te zoeken naar manieren om de hittestress werkelijk tegen te gaan, in plaats van dweilen met de kraan open.
Hierover gaan wij tijdens het programma ‘Hoog tijd voor een hittebestendige stad’ op 28 juni om 20.00 in Pakhuis de Zwijger in gesprek met experts om hittestress in de gebouwde omgeving te gebruiken als kans! Deze avond zal worden afgetrapt door spoken word artiest Luan Buleshkaj. Vervolgens gaan we dieper in op het onderwerp hittestress. Wat is het eigenlijk en waarom wordt het een steeds groter zorg voor jou en mij? Daarna bespreken we innovatieve en praktische oplossingen om met hittestress in de stad om te gaan. Tenslotte werpen we ook een blik naar de toekomst: wat en wie is er nodig om een hittebestendige stad te creëren en hoe gaan we dat doen? Hoe zorgen we ervoor dat hittebestendig bouwen de norm wordt, voor een aangenamere stad in de zomer?
Tijdens het programma gaan wij in gesprek met Marjolein van Esch (Assistent Professor Environmental Technology and Design, TU Delft), Sacha Stolp (Director Innovation of Future Proof Assets, Gemeente Amsterdam), Emile Revier (Partner PosadMaxwan), Harwil de Jonge (Directeur Heijmans Vastgoed), Marieke van der Linde (Adviseur klimaatadaptatie TAUW), Jeroen van Eekelen (Consultant watermanagement en klimaatadaptatie Sweco) en Eelco Dekker (JADE architecten). Gemodereerd door Servaz van Berkum.
Tien jaar geleden bleek het versteende midden van Den Haag één groot hitte-eiland te zijn. Bewoners maken de stad met vergroening weerbaarder tegen hete zomers.
Nederland wordt heel snel heter, maar over het klimaat in onze woningen weten we nog weinig. Argos trekt deze zomer langs de warmste kamers van Nederland voor een onderzoek naar hittestress.