Marijke Schermers romans gaan over relaties tussen mensen, over sociale verhoudingen en interacties. Als een chirurg snijdt ze in het gevoelsleven van haar personages, op zoek naar de diepere drijfveren. In de special “Liefde en Therapie” wordt haar meest recente roman “In het oog” die door Trouw werd beschreven als ‘goedkoper dan therapie, en misschien zelfs doeltreffender’ onder de loep genomen. Marijke geeft je in onderstaande tekst een voorproefje van de avond.

De liefde, de manier waarop we het zoeken, verliezen, vormgeven, idealiseren en ontberen: Het is een onuitputtelijke bron voor mij als schrijver. Ik volg daarin de thema’s die me in mijn eigen leven bezighouden, ik voed me met boeken en films, ik kijk en luister gretig naar mensen om me heen (die bijna altijd bijna allemaal graag over de/hun liefde praten) en in mijn werk pluis ik die thema’s verder uit met verzonnen personages op het schaakbord van de fictie. Intimiteit en geheimen, vrijheidsdrang en verbondenheid, een gezin vormen en dat gebeitelde verband verliezen.

Op 17 mei praat ik erover met Roefke Carmiggelt-Polak die meer dan een halve eeuw gezins- en relatietherapeut is in Amsterdam. Ik kan me niet anders voorstellen dan dat zij behalve door de nobele dienst van hulpverlening ook wordt gedreven door een grenzeloze nieuwsgierigheid naar de mensen en hun worstelingen met zichzelf en de ander. Ik wil haar vragen naar de invloed van onze ouders, van de romantische idealen uit films en literatuur, naar rolpatronen, klassieke modellen en moderne varianten. En misschien (als ik durf) naar hoe zij zelf in haar lange huwelijk het evenwicht tussen autonomie en verbondenheid heeft bereikt (of blijft zoeken).

Elisabeth van Nimwegen praat voorafgaand aan mijn gesprek met Roefke met mij over mijn werk en ik verheug me op haar als goede lezer, interviewer, romancier en (natuurlijk) ervaringsdeskundige in de liefde. Actrice en regisseur Tamar van den Dop leest een aantal fragmenten. En dat programma biedt maar beperkt de tijd, maar na afloop zijn er (gesigneerde) boeken en de bar is dan daarna nog heel lang open en de gespreksstof vast nog lang niet op.

Wil je bij deze avond aanwezig zijn? Reserveer dan hier je gratis plek!