De romans van Marijke Schermer gaan over relaties tussen mensen, over sociale verhoudingen, en interacties in de huiselijke en buitenhuiselijke sfeer. Als een chirurg snijdt ze in het gevoelsleven van haar personages, immer op zoek naar de drijfveren achter hun relationele betrekkingen. Intimiteit, openhartigheid, autonomie en verantwoordelijkheid zijn steeds terugkerende thema’s, die ze op deze avond verder uitdiept in de vorm van twee gesprekken.

Over het programma

Elisabeth van Nimwegen zoomt tijdens een gesprek met Marijke Schermer in op haar meest recente roman In het oog, die lovend werd ontvangen. Zoals Trouw oordeelde: ‘In het oog is goedkoper dan therapie, en misschien wel doeltreffender’. Ook andere titels uit Schermers oeuvre komen in dit gesprek aan bod. Marijke Schermer gaat zelf in gesprek met relatie- en gezinstherapeut Roefke Carmiggelt-Polak, die gespecialiseerd is in (liefdes)relaties. Daarover zei Carmiggelt-Polak ooit: ‘Ook zonder relatieproblemen is het bevrijdend om de patronen in je familie te ontrafelen en uit te zoeken waar het knelt.’ De avond wordt verder luister bijgezet met enkele monologen uit In het oog door acteur Tamar van den Dop en bijzondere filmfragmenten.

Over In het oog

Op een dag krijgt Nicola geen geld meer voor haar bacterie-onderzoek, terwijl ze iets groots op het spoor denkt te zijn. Op min of meer hetzelfde moment wordt ze volkomen onverwacht verlaten door haar geliefde. Dat verlies brengt eerdere verliezen naar de oppervlakte en brengt tevens verloren verlangens bij haar terug. Zo zonder geld en zonder geliefde staat niet Nicola in de weg om te doen waar ze zin in heeft. Ze ontmoet Louis, een man van wie ze volkomen in de ban raakt. Ze bespioneert hem en dringt buiten zijn medeweten zijn huis binnen. En in het lab gaat ze buiten het zicht van iedereen door met het kweken van Leptotrichia animalis.

In het oog is na Noodweer (over geheimen binnen een huwelijk) en Liefde, als dat het is (over een uit elkaar vallend gezin) opnieuw een boek over liefde en relaties, over autonomie en verantwoordelijkheid, over kijken en gezien worden.

Partners