Op deze pagina vind je alle artikelen over Next Living die als deel van het platform Wij Maken Nederland geschreven zijn.
Wat is de potentie van binnenstedelijk bouwen en hoe houden we de stad en het omliggend gebied aantrekkelijk en verbonden?
Een van de grote vernieuwingen van de Omgevingswet is de integrale behandeling van de omgevingskwaliteit. Voortaan krijgt elke initiatiefnemer in één document inzicht in alle randvoorwaarden en beperkingen die gelden voor een bepaalde plek. Dat document is het omgevingsplan. Het harmoniseert de vaak tegenstrijdige eisen uit de tientallen afzonderlijke beleidsdocumenten. In één klap is alles inzichtelijk.
“In Delft hebben we de Delftse participatieaanpak uitgewerkt: Delfts Doen. Heldere spelregels die bruikbaar zijn in de voorbereiding van elk nieuw initiatief, in de stad, de wijk of de buurt. Deze spelregels hebben we samen opgesteld – bewoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en gemeente – op basis van ervaringen uit het verleden en wensen voor de toekomst.”
Bewoners richtten in 2005 in Hoogeloon de eerste zorgcoöperatie op, en in 2007 op Texel de eerste energiecoöperatie. Hoogeloon behoort nu tot de kopgroep van de meer dan 375 bewonersinitiatieven rond zorg, welzijn en wonen. Texel behoort tot de kopgroep van de meer dan 500 bewonersinitiatieven rond duurzame energie en verduurzaming in het algemeen. Dit illustreert de opkomst sinds meer dan tien jaar van wat velen de energieke samenleving noemen.
Doorgaans is het historische centrum van een stad dé plek waar het gebeurt. Er wordt volop gewoond, gewerkt en gecreëerd. Het is het uithangbord van de stad. Stel je nu eens voor dat je door dit gedeelte van de stad waar je woont, loopt en er valt je iets op: de onderste etages van de gebouwen die er staan, voornamelijk waar de winkels zitten, komen wat betreft esthetiek en intenties niet overeen met de gevel daarboven en vormen zodoende een doorn in het oog.
Vanuit het heden is het soms moeilijk voor te stellen hoe onze steden de komende periode een ander aanzien zullen krijgen, en hoe sommige wijken wellicht ingrijpend zullen veranderen. We zien op verschillende plekken dat de grote verbouwing van onze steden en wijken aan de gang is, we kennen artist impressions en prachtige schetsen van de toekomst. Maar kunnen we het echt voorstellen?
Op 23 mei kwamen landmakers uit het hele land bij elkaar in Leeuwarden om van praktijken in Noord-Nederland te leren en te bepalen of ze door willen met hun netwerk dat nu drie jaar bestaat. Het antwoord was een volmondig: ja!
In ruimtelijk beleid wordt het wonen vaak gezien als volgend. Dat wil zeggen dat waar en hoe we wonen gedicteerd wordt door grotere veranderingen in economie, demografie en technologie. Economische herstructurering, grijze en groene druk, internationale migratie, en nieuwe ontwikkelingen in energie, vervoer en digitale dienstverlening hebben inderdaad grote gevolgen voor hoe woonmilieus in Nederland eruit gaan zien.
Den Haag, 12 februari 2018. Het is vandaag op de kop af 100 jaar geleden dat het Nederlands Instituut voor Volkshuisvesting werd opgericht, in de recente geschiedenis beter bekend als het Nirov. Omdat niet iedereen dit in zijn agenda had staan wijd ik er graag enkele woorden aan. En ik fietste min of meer toevallig even langs de Mauritskade in Den Haag, waar ik een curieuze urban archeology ontdekking deed.
Van 4 april t/m 25 november 2018 gaf de tentoonstelling en het programma Places of Hope in Leeuwarden een nieuw perspectief op het Nederland van morgen. De tentoonstelling Places of Hope, samengesteld door curatoren Maarten Hajer en Michiel van Iersel, neemt je mee naar bijzondere plekken en laat je kennismaken met inspirerende Landmakers: mensen die met hun projecten vormgeven aan onze leefomgeving door hoop en inspiratie te bieden voor een duurzame toekomst.
Op 6 april 2021, vond in The Student Hotel aan de Wibautstraat in Amsterdam een bijzonder evenement plaats. De Gezonde Stad presenteerde deze avond ‘Jij Maakt De Stad’, een avond waarin iedereen de kans kreeg om zelf bij te dragen aan een groenere toekomst van de stad. Er waren in totaal 10 workshops te volgen die je op eigen wijze leerden over een gezondere leefomgeving.
Tijdens de verkiezingen werd opvallend weinig aandacht besteed aan de manier waarop we wonen, werken en leven, en dat terwijl we net een jaar van de ruimte als voorbereiding hadden georganiseerd om politici te interesseren. En dat ook terwijl er in 2016 een Nieuwe Omgeving Visie werd gepresenteerd, de NOVI.
Soms moet je grote woorden gebruiken om je punt duidelijk te maken. Soms, niet al te vaak. Anders worden het al snel loze woorden. In dit geval is het terecht, om grote woorden te gebruiken. We hebben het over de staat van het land.