Op deze pagina vind je alle artikelen over Next Climate die als deel van het platform Wij Maken Nederland geschreven zijn.
Energie uit oppervlaktewater, wordt dat de nieuwe heilige graal in duurzame opwek? Er zit veel potentie in, alleen al het hoogheemraadschap van Delfland kan met energie uit oppervlaktewater zo’n 70.000 woningen voorzien van warmte en kou. Het kan hiermee een flinke bijdrage leveren in de verduurzamingsopgave voor de bebouwde omgeving
Annemarie Heite roert zich op film, TV en in de regio over de gevolgen van de aardbevingen voor de inwoners van Groningen. Haar kop-hals-rompboerderij in Bedum is een paar jaar geleden gesloopt. Op het erf verrijst nu een nieuw huis. Ze zet nu de volgende stap om het gezichtspunt in het bevingsdossier te kantelen van pijn naar hoop.
Kan een historisch stoomgemaal ons helpen om watermanagement steviger op de kaart te zetten? Of is het Woudagemaal in Lemmer alleen een stukje geschiedenis dat bewaard moet blijven? We vragen het Hilda Boesjes-Beljon, directeur van de Stichting ir. D.F. Woudagemaal en sinds 2011 verantwoordelijk voor het nieuwe bezoekerscentrum van het gemaal.
Duurzaam Ameland. In 2020 wil het eiland volledig in zijn eigen
energiebehoefte kunnen voorzien met duurzaam opgewekte elektriciteit en groen gas. Ook daarna wil Ameland steeds vijftien tot twintig jaar voor blijven lopen in de energietransitie. Het eiland lijkt een startpunt voor verandering. Luc van Tiggelen trekt het proces namens de gemeente. Hoe doet hij dat?
Tjalling Dijkstra, een rechtdoorzee-Fries met verstand van gebiedsontwikkeling, is programmamanager van regionaal
samenwerkingsverband De Nieuwe Afsluitdijk (DNA). Zijn opdracht is om
kansen voor ecologie, energie en de regionale economie te verzilveren, terwijl Rijkswaterstaat werkt aan de waterveiligheid van de Afsluitdijk.
Geen betere managementliteratuur dan literatuur en geen betere literatuur dan Dostojewski. Met de zomer in zicht kan ik de non-fictie verafschuwende managers dan ook Dostojewski’s magnus opus ‘De gebroeders Karamazow’ aanraden. Hoewel de kans groot is dat je al lezend voor je tent of vakantievilla in een identiteitscrisis komt, leert het boek je ook wat over sturingsvraagstukken.
Klimaatadaptatie is een thema dat steeds meer aandacht geniet, waarbij het veelal gaat over extreme hoeveelheden neerslag of juist droogte. De
consequenties van te veel of te weinig neerslag zijn snel en duidelijk zichtbaar. Een ondergelopen straat is direct nieuws. Hittestress daarentegen is een wat ongrijpbaar begrip en wordt daardoor snel over het hoofd gezien.
Het rurale landschap is een plaats waar veel gebeurt: het is een plaats om te wonen, werken en recreëren. Dit landschap verschilt in dat opzicht niet veel van steden. In landelijke gebieden lijken mens en natuur echter meer met elkaar verweven dan in verstedelijkte gebieden. De natuur neemt een centrale plek in.
Eind 2019 moeten gemeenten, provincies en waterschappen een
klimaatstresstest hebben uitgevoerd. Zo krijgen we voor heel Nederland de kwetsbaarheden voor klimaatverandering in beeld. Stresstesten vormen de eerste stap. Maar de uitvoering van de maatregelen vraagt méér. Hoe kunnen we Nederland werkelijk voorbereiden op het nieuwe klimaat?
Nederlanders wonen graag in urbane gebieden. Dat blijkt uit het feit dat
Nederland één van Europa’s meest verstedelijkte landen is. De roep om groen in steden is echter groot, hetgeen eens te meer duidelijk is geworden door het
toenemende thuiswerken en de lock-downs als gevolg van Covid-19. In dit
interview laten Mathieu Bruls en Jeroen Verbeek zien hoe je als stadsbewoner in de omgeving stad, mens en natuur meer met elkaar kan verbinden en daarbij juist gebruik kan maken van de stedelijke infrastructuur.
Als waterschappen staan we midden in de maatschappij en voelen we de
urgentie van de klimaatverandering. Hoosbuien in 2014 en 2016. Vroege droogte in 2017. De effecten van de klimaatverandering voelen wij nu al. Voorspellingen voor 2050 openbaren zich vandaag.
Leerlingen verbeelden de toekomst voor de tentoonstelling ‘Places of
Hope’. Op dinsdag 13 februari 2021 zijn 34 leerlingen van zes scholen uit heel
Nederland bij elkaar gekomen in Amsterdam. Onder leiding van architecten en
wetenschappers verfijnen zij de maquettes en vlogs uit de toekomst die zij
hebben gemaakt voor de leerlingenwedstrijd ‘De wijk van de toekomst’.
Het natuurgebied Eems-Dollard verkeert in een slechte staat. Grote boosdoener is het slib, dat met eb en vloed blijft meebewegen en niet bezinkt.
Ellen Farwick is zeer begaan met het lot van de Eems-Dollard. Ze vindt het erg
onrechtvaardig wat daar met de natuur is gebeurd en ze doet haar best om de
ecologische problematiek hoger op de beleidsagenda’s te krijgen. Hoe doet zij
dat?
Een artikel door Pallas Agterberg
Klimaatverandering is nu. En een klimaat robuuste stad is een gezamenlijke
opgave. Met een divers gezelschap heeft de Unie van Waterschappen verkend
hoe het waterschap met haar partners aan de slag kan met de opgave om de
stad klimaat robuuster te maken. De waterschappen zien voor zichzelf een rol in
het klimaatbestendig inrichten van stedelijk gebied, in ieder geval waar het gaat
om het watersysteem. In de Next Climate sessie hebben de deelnemers
aangegeven hoe en met wie de waterschappen volgens hen aan de slag kunnen
als partner in de stad.
We hebben allemaal onze mond vol over veerkrachtige, vitale en leefbare steden. Hoe belangrijk die zijn voor ons geluksgevoel, de waarde van het vastgoed en de toekomst van onze steden. Mooie woorden die soms waarheid worden in experimenten, maar veelal toch sneuvelen.