Elke maand presenteren we nieuwe kunst in ons café-restaurant. Deze maand tonen we het werk van Sans Studio Amsterdam wat bestaat uit de filmmakers en fotografen Bobbie Wagenaar en Guusje Meeuwissen. In hun fotoserie ‘Het Laatste Rondje’ werkten zij samen met ‘De Dag van de Bruine Kroeg’ om stamgasten en kroegeigenaren in Amsterdam vast te leggen. De fotoserie is een ode aan de bruine kroeg en de bijhorende gemeenschap.
Wie zijn Sans Studio Studio?
Sans Studio Amsterdam wordt gerund door Bobbie Wagenaar en Guusje Meeuwissen, twee gepassioneerde filmmakers en fotografen die zich toeleggen op het produceren van audiovisuele content voor culturele en creatieve organisaties. Onze motivatie voor nieuwe projecten wordt in eerste instantie gedreven door een fascinatie voor plekken in plaats van individuen. Dit stelt ons in staat om diverse onderwerpen beter in context te plaatsen met een journalistieke inslag, wat onze films een sociologische of antropologische focus geeft. Hierin wisselen we vaak in stijl en vorm, van korte social formats tot diepgravende documentaires.
Bobbie Wagenaar (1996), geboren en getogen in Amsterdam, begon in 2020 haar carrière als freelance filmmaker en fotograaf. Daarvoor studeerde ze Audiovisuele Vormgeving aan de Willem de Koning Academie in Rotterdam, waar ze veel experimenteerde met het werken met archiefmateriaal en paper cut-outs (o.a. muziekclips voor Dope Lemon en Merol). Nu past ze deze creativiteit toe in het maken van documentaires.
Guusje Meeuwissen (1995), geboren in Nijmegen en woonachtig in Amsterdam, begon haar carrière als freelance filmmaker en researcher in 2023. Met haar achtergrond in Visuele Antropologie (Universiteit Leiden) ligt haar interesse in het begrijpen van stedelijke veranderingen, sociale structuren en maatschappelijke vraagstukken, en het streven naar een zo puur mogelijke vertaling daarvan naar beeld.
Welke onderwerpen behandelen jullie in je werk?
Ons werk focust zich vaak op sociale thema’s zoals (on)rechtvaardigheid, gentrificatie, stedelijke ontwikkeling, feminisme en identiteit. Daarnaast werken we veel in opdracht voor culturele/creatieve organisaties en publieke instellingen.
Waar gaat het werk, wat nu te zien is in het Café van Pakhuis de Zwijger, over?
De expo heet ‘Het Laatste Rondje’. In samenwerking met ‘de Dag van de Bruine Kroeg’ ontwikkelden we een aantal portretten van verschillende stamgasten en kroegeigenaren in de stad Amsterdam. De fotoserie is een ode aan de bruine kroeg en legt het sociale belang van deze plekken voor de lokale gemeenschap vast. De foto’s zijn onderdeel van een langerlopend filmproject over de bruine kroeg.
Wat was jullie persoonlijke motivatie voor het vastleggen van deze plekken?
Als vaste bezoekers van enkele bruine kroegen zagen we veel van deze plekken verdwijnen en plaatsmaken voor grote ketens of hippe koffiebars. We zagen steeds vaker hoe moeilijk het is voor kleine ondernemers om zichzelf staande te houden in de stad waarin de sociale cohesie steeds meer op de achtergrond lijkt te raken. Dit heeft ertoe geleid dat we besloten de bruine kroeg vast te leggen (zowel op film als stilstaand beeld) en er een project over te starten. Daarnaast vinden wij het als makers met een sociaal-antropologische achtergrond belangrijk om het verhaal van onderbelichte perspectieven in beeld te brengen en daarbij aansluiting te vinden met de actualiteit. Het teruglopen in het aantal bruine kroegen is al enkele jaren aan de hand, maar het is nu extra actueel omdat het op de politieke agenda staat in Amsterdam om de bruine kroeg cultureel erfgoed te maken. Met ons project willen we mensen bewust maken van het sociale belang van de bruine kroeg en laten nadenken over grotere thema’s zoals: vergankelijkheid, culturele identiteit en verbondenheid versus eenzaamheid.
Hoe verloopt jullie werkproces eruit tijdens zo’n project?
Ons werkproces is zeer gevarieerd en omvat veel verschillende aspecten van film en fotografie, van onderzoek tot het draaien op locatie en uiteindelijk de montage, waarin alles samenkomt. Elk project biedt nieuwe inzichten en stelt ons in staat ons weer te verdiepen in nieuwe onderwerpen. Dit zorgt ervoor dat geen dag hetzelfde is en we continu blijven leren, waardoor we ons blijven ontwikkelen als filmmakers en fotografen.
Wat inspireert jullie om te blijven creëren?
We halen onze inspiratie uit alles wat er om ons heen gebeurt. Naast het bekijken van veel films, musea te bezoeken en nieuwe ontwikkelingen te volgen op visueel gebied, halen we ook inspiratie uit de gesprekken die we voeren met mensen om ons heen en artikelen die we lezen in de krant of iets wat we toevallig voorbij zien komen op straat. Soms begint het met iets heel kleins, zoals een opvallende kleur, een onverwachte ontmoeting of een intrigerende kop in de krant. Deze kleine momenten kunnen uitgroeien tot grote ideeën, die vervolgens de basis vormen voor onze projecten. Hierdoor blijven we alert en open voor nieuwe verhalen en perspectieven, die onze creativiteit voeden en ons werk blijft vernieuwen.
‘Het laatste rondje’ hangt nu in het café-restaurant van Pakhuis de Zwijger, kom gezellig langs om de kunst te bekijken. Je kan al het werk van Sans Studio tergvinden via hun website of Instagram.