‘Amsterdam moet als eerste gemeente in Nederland excuses aanbieden voor het slavernijverleden. Dit eist een grote meerderheid van de gemeenteraad,’ aldus Het Parool. Een historisch moment waarbij de essentiële vervolgvraag luidt: wat zijn de de stappen die bij formele excuses voor slavernij horen? En hoe gaat de gemeente de schadelijke doorwerkingen van dit verleden herstellen? Daarom presenteren we bij Pakhuis de Zwijger in het kader van de Keti Koti-maand een tweetal programma’s over actuele ontwikkelingen rondom het Nederlandse slavernijverleden.

Donderdag 27 juni: Time for payback
In samenwerking met Vereniging Opo Kondreman, Stichting Eer en Herstel, Zwart onder Oranje, en IZI solutions organiseren we het event ‘Keti Koti, time for Payback’. In het programma gaan we in op de internationale vraag naar herstel van CARICOM-landen, de verschillende juridische dimensies van herstelbetalingen, de economische winsten van slavernij en kolonialisme. Ook kaarten we schadelijke doorwerkingen aan zoals bijvoorbeeld institutioneel racisme, neo-kolonialisme en structurele achterstelling binnen verschillende domeinen zoals onderwijs, politiek, zorg en de culturele sector.

Reserveer hier voor het programma.


Vrijdag 5 juli: Slavernij en de Nederlandse economie

In samenwerking met het NINsee, Histori Bersama en IISG organiseren we het programma ’Slavernij en de Nederlandse Economie’ waarbij we het economische profijt dat Nederland trok van de Atlantische slavenhandel en kolonialisme bespreken. Want wat was de bijdrage van slavernij en kolonialisme aan de Nederlandse economie? Nieuw onderzoek geeft hierbij opheldering. Dit profijt gaat niet alleen om de slavenhandel, maar ook over de productie van goederen zoals koffie, suiker en tabak door de slaafgemaakten.

Reserveer hier voor het programma.

Samengesteld door
Max de Ploeg
Programmamaker Inclusieve Stad en Projectleider Week Tegen Racisme