Op vrijdag 3 december is Roy Ristie ons ontvallen. Roy was de vanzelfsprekendheid van Zuidoost. Die zich werkelijk overal tegenaan bemoeide met slechts een heel grote missie: Zuidoost, en in het bijzonder de Surinaamse gemeenschap, op een positieve manier vooruit helpen en op de kaart zetten.

Daarom kwamen wij op vrijdagmiddag om 16:00 uur online samen om Roy Ristie te eren in New Metropolis Zuidoost. Tijdens de ‘Herdenking Brasa man Roy Ristie‘ heeft Dionne Abdoelhafiezkhan met vele sprekers herinneringen aan Roy Ristie opgehaald. Dit is de afgelopen week al op verschillende manieren gebeurd. Vandaar dat wij in dit programma specifiek de nadruk legden op twee van Roy’s belangrijkste woorden: duiden en bestendigen. Hoe zullen de sleutelpersonen van Zuidoost al het belangrijke en bijzondere werk van Roy met z’n allen voortzetten?

Verslag van de avond door de ogen van programmamaker Angelique Hoogmoed

Op zaterdagochtend hoorde ik het vreselijke nieuws over de plotselinge dood van Roy Ristie. Bijna direct schoot het door mijn hoofd: ik moet een herdenkingsprogramma maken. Het bleef door mijn hoofd spoken. Ik appte Orville Breeveld met het idee. Hij vond het fantastisch en wilde komen optreden. Maandag belde ik Jessica Dikmoet en samen bedachten we de line-up. Iedereen zei meteen ja en in de speciaal opgerichte appgroep buitelde iedereen over elkaar om de meest geweldige activiteiten te bedenken om Roy te herdenken voor de, in het leven geroepen, ‘Week van Roy Ristie’. Zo inspirerend en het hield ons allen op de been!

Vandaag was het zover: Saskia Bosnie bracht een prachtige grote foto langs en Henk van de Belt had een geweldige poster gemaakt. Het werd een mooi en emotioneel programma. Het begon al met Het Beste Beloofd: het volkslied van de Bijlmer! De tekst is volledig van toepassing op alles waar Roy Ristie voor stond. In het eerste deel werd uitgebreid stilgestaan bij Roy’s politieke en media leven. Roshnie Phoelsingh gaf ons ook een kijkje in de uitdagingen die zijn bemoeiburgerschap met zich meebrachten. Jakob Wedemeijer eerde hem op mooie wijze. Roy had hem fijn geïntroduceerd, want hij kwam bleu in Zuidoost. Willem Stegeman nam ons mee naar het mooie en hilarische begin van hun samenwerking bij Radio Veronica.

Saundra vertelde fijnzinnig over haar ontmoeting met Roy en het mentorschap dat hij haar bood. Caroll Sastro nam ons mee in de wereld van Agenda 22, de wet gelijke behandeling gehandicapten. Roy was de politicus die het Platform Gehandicapten Zuidoost enorm heeft gesteund. Clide Esseboom deelde hun gezamenlijke liefde voor de muziek en toonde ons Roy, de practicus. Ria deelde het bijzondere verhaal over het pionierswerk dat zij samen met Roy heeft verzet, om de bewoners van de Bijlmer te empoweren om te strijden voor hun woon- en sociaal economische omgeving. Nuria Arbones Aran bracht de kers op de taart.

Zij werkt vanuit de HVA aan een ere doctoraat voor Roy. Gelukkig was Roy bij leven op de hoogte dat hieraan gewerkt werd. Een zeer verrukte stadsdeelvoorzitter Tanja Jadnanansing nam, namens de familie, de aankondiging in ontvangst. Orville Breeveld dankte de koning van Zuidoost voor alle mooie kansen die hij hem heeft geboden en sloot het programma af met het nummer Adjossi (tot ziens, in het Surinaams). Niemand hield het droog. Waka bun. Roy Ristie.

Breng jouw stem uit en laat de spirit van Roy voortleven in Amsterdam Zuidoost
De grote wens van Roy Ristie was dat de naam van het tunnelpark zou worden gekozen tot BRASA PARK. Een tribute aan het stadsdeel, met een brasa van Roy. Brasa betekent omhelzing of hug. Een woord van verbinding. Buurtbewoner en parkmaker Anne-Marie Tiebosch roept op tot benoeming van het tunnelpark naar BRASA PARK. Breng hier je stem uit!