Onder zeeniveau leven is niets nieuws voor Nederlanders, 26% van ons land ligt immers al onder zeeniveau. Dijken bouwen om ons tegen de zee te beschermen doen we al sinds het begin van de jaartelling. Toch is er een reële kans dat een groot deel van ons land onder water komt te staan. Als alles tegenzit kan volgens IPCC-rapporten de zeespiegel in de komende honderd jaar met 5 meter stijgen. De gevolgen hiervan worden door documentairemaker Nicolaas Veul onderzocht in zijn nieuwe film: De klimaatverkenner.
Nicolaas duikt in het scenario van de IPCC en komt uit op twee opties. Optie één, we volgen onze eeuwenoude koers van dijken bouwen en verstevigen. We blijven geld en technologie tegen het probleem aangooien en leven door in de delta, business as usual. Onze alsmaar hoger wordende dijken doen ons land steeds meer op een badkuip lijken. Anderhalve meter zeespiegelstijging zouden we aan moeten kunnen, maar als het zeewater vijf meter stijgt en de dijk doorbreekt kunnen we een ramp van enorme proporties verwachten. Een droog maar onzeker toekomstbeeld, een dijk hoeft immers maar één keer te breken. De documentaire biedt ons een tweede optie met meer zekerheid, we geven de laag liggende delen van Nederland terug aan de zee. Veel Nederlanders zullen een nieuw thuis moeten vinden maar door geld en energie te investeren in het beschermen van het hoger liggende land kunnen we met zekerheid veilig leven. De vraag is alleen: welke grond geef je dan op? Het antwoord is simpel, een uithoek van Nederland met weinig inwoners en veel weilanden. Een plek waar de Randstedeling de plaatsnamen niet herkent.
Een topplan, vol laten lopen die polder!
Maar dan niet de polder waar ik ben opgegroeid. Niet die waar mijn ouderlijk huis staat, aan het meer, op 0 meter hoogte volgens het huidige NAP. Dat land kan toch wel bewaard worden?
De optimist (of de zeespiegelstijgingontkenner?) in mij ontkent dat dit onze enige twee opties zijn. Maar hoe we dan verder gaan, dat weet ik niet. De documentaire roept veel vragen op. Als de zeespiegel verder blijft stijgen en een groot deel van Nederland onder water komt te staan, wat betekent dit voor de Nederlanders? Waarom maken we ons in Nederland niet meer zorgen? En wat kunnen we doen als dit scenario werkelijkheid gaat worden? We gaan hierover in gesprek gaan met Nicolaas en verschillende experts.
Zit jij ook met vragen of misschien zelfs ideeën, kom dinsdag 13 december naar Klimaatverkenning: Help, de zeespiegel stijgt. Reserveer hier je plek!
Benieuwd naar de docu? Klik dan hier.