Goed nieuws van twee “donut pioniers”: buurtinitiatieven krijgen een belangrijker stem in de ontwikkeling van het Masterplan Nieuw-West. En Ecodam – de circulaire maakstad voor kinderen – krijgt mogelijk een plek in het Bajeskwartier en in Rotterdam. Dat bleek tijdens een netwerkbijeenkomst van de Amsterdam Donut Coalitie.

Deze bijeenkomst zorgde voor een update na het programma “Donutpioniers”, op 30 september 2021 in Pakhuis de Zwijger, waarbij ook Kate Raworth, de Britse econoom die bekend is van haar werk over de Donut-economie, aanwezig was. Amsterdam heeft de Donut namelijk omarmd en wil als Donutstad een eerlijke, sociale basis voor iedereen, binnen veilige ecologische grenzen. Kate Raworth en wethouder Marieke van Doorninck reageerden tijdens het programma in Pakhuis de Zwijger op zogenoemde donut pioniers die deze theorie binnen de stad al in de praktijk brengen.

Inmiddels is er dus meer nieuws over te melden. Menno Houtstra van de Kaskantine vertelde het goede nieuws dat de Buurtdonut, ontwikkeld door buurtorganisaties De Kaskantine, The Beach, Stadsboerderij Osdorp en Platform Sierpleinbuurt, behandeld zal worden in de stadsdeelcommissie van Amsterdam Nieuw-West. Hij hoopt dat de Buurtdonut een plek krijgt in het Masterplan Nieuw-West. Menno wil aan de Buurtdonut ook een Donutfonds koppelen, die het verschil tussen de marktprijs en de zogenaamde “true price” kan overbruggen. In zo’n true price is ook de waarde voor de maatschappij en de planeet meegenomen. Omdat buurtorganisaties veel van het duurzaamheidsbeleid van de gemeente uitvoeren, denkt Menno dat het passend is om hiervoor een grotere bijdrage te krijgen, bijvoorbeeld om de hoge huren voor gemeentelijk vastgoed te compenseren of met een lagere prijs voor gemeentelijke diensten aan buurtorganisaties.

Ook voor Boaz Bar-Adon van Ecodam komt er een spannende tijd aan. In Amsterdam is hij in gesprek over een paviljoen in het Bajeskwartier. Hier zal een tijdelijke placemaking plaatsvinden, waar ruimte wordt geboden aan duurzame initiatieven. Boaz hoopt hier deel van uit te kunnen maken. Ook kijkt hij samen met Gemeente Rotterdam naar de opties voor een vaste of mobiele werkplaats in de stad. Daarnaast heeft de gemeente hem gevraagd om drie workshops te houden.

Kijk het programma “Donut pioniers” terug via deze link: https://dezwijger.nl/programma/donut-pioniers.