Donderdagavond was het dan zover, de veertiende editie van de Trouw Duurzame Top 100. Het festival voor duurzame doeners! Er was een buffet, een markt en natuurlijk de grote uitreiking met talloze toffe sprekers, tussentijdse optredens en scherpe vragen.

De markt

Wat doe je op zo een feestelijke dag? Je begint met het tonen van een selectie aan initiatieven die in de top 100 staan. Laat mensen er praktisch kennis mee maken! Zo kon je kleding ruilen bij kledingkettingruil, zaadbommen maken met Guerrilla Gardeners of je eigen klimaatzondes opbiechten bij de ‘Climate Confession Booth’.

De uitreiking

De zaal zat vol en de spanning begon langzamerhand steeds meer te stijgen. Wie zou er naar huis gaan met die felbegeerde eerste prijs? Natuurlijk is het belangrijk om te zeggen dat iedereen een winnaar was. Elk initiatief probeert een positieve impact te maken en slaagt hierin!

De gehele uitreiking werd in goede banen geleid door moderator Bahram Sadeghi. Het begon met een gesprek met de hoofdredacteur van Trouw, Cees van der Laan. Het startsein was hiermee gegeven. Plek 100 tot 25 waren al bekend gemaakt. Verschillende prominenten zoals Marjan Minnesma, Benito Walker en Qader Shafiq maakten de weg vrij naar de top 5 door de nummers 25 tot 5 bekend te maken. Met tussentijds een mooie, sterke spoken word van Sandy Bosmans en een geestige column van Dolf Jansen via een videoboodschap.

Aangekomen bij de nummers 4 en 5 was de spanning al om te snijden. Rob Jetten, minister van Klimaat en Energie, had de grote eer om de nummers 4 en 5 bekend te maken. Op nummer vijf: Land van Ons en nummer vier: Bureau Burgerberaad.

De winnaars!

En toen was het moment aangebroken. De top 3 van de Trouw Duurzaam Top 100! Wie o wie ging er met de prijs vandoor? Klaske Kruk, de juryvoorzitter, mocht vertellen wie er op plek 1 was geëindigd. Uiteindelijk nam Caring Farmers de trofee mee naar huis! Met Frisse Wind op een mooie 2e plek en Stop Ecocide NL op een respectvolle 3e plek.

Heb je interesse gekregen en wil je de uitreiking terugkijken? Kijk hier het hele programma terug! Wil je liever de lijst van de hele top 100 bekijken? Klik dan hier!