Op dinsdag 21 mei staat de jaarlijkse talkshow De Staat van de Stad in het teken van de identiteit van Amsterdam. Sprekers als Geert Mak, Bas Heijne, Touria Meliani, Nazmiye Oral, James Kennedy, Barbara Baarsma, Corinne Vigreux, Malique Mohamud en Rahma el Mouden bespreken de identiteit van de hoofdstad aan de hand van de laatste feiten, trends en statistieken van de Gemeente Amsterdam.

Toegang tot de stad wordt steeds selectiever
In de publicatie De Staat van de Stad 2019 constateert Bureau Onderzoek, Informatie en Statistiek van de Gemeente Amsterdam een paradox. De stad is populair en groeit. Steeds meer mensen komen naar Amsterdam om er te wonen en te werken. Aan de andere kant wordt de toegang tot de stad selectiever, nieuwkomers moeten steeds rijker zijn en steeds hoger opgeleid. Tijdelijk verblijf van een aantal jaren wordt steeds meer de norm. Wat betekenen deze trends voor de stad van de toekomst? Wat verbindt Amsterdammers nog en hoe verandert dit de identiteit van de stad?

Spraakmakende eerdere edities
De jaarlijkse De Staat van de Stad is een avondvullend programma waarin de conditie van Amsterdam wordt besproken aan de hand van de meest recente data over de stad. De afgelopen jaren leidde dit tot spraakmakende avonden, zoals in 2016 toen wijlen burgemeester Van der Laan maatregelen tegen de drukte in Amsterdam aankondigde. Ook de editie in 2018 was bijzonder omdat het voltallige nieuwe college van wethouders zich voor het eerst gezamenlijk presenteerde na de gemeenteraadsverkiezingen van maart. Kijk De Staat van de Stad 2018 terug.

Veelzijdige programmering
De Staat van de Stad 2019 bevat bijdragen van Bas Heijne (schrijver en columnist), Touria Meliani (wethouder Kunst & Cultuur Amsterdam), Geert Mak (schrijver en journalist), Nazmiye Oral (actrice en schrijver), James Kennedy (decaan University College Utrecht), Halleh Ghorashi (hoogleraar Diversiteit en Integratie aan de VU), Malique Mohamud (Correspondent Straatintellect en schrijver), Barbara Baarsma (directievoorzitter Rabobank Amsterdam), Corinne Vigreux (co-founder TomTom), Rahma el Mouden (founder MAS Dienstverleners), Jeroen Slot (hoofd Onderzoek bij OIS, Gemeente Amsterdam), Quirinus (rapper & zanger) en 22xLoud (Amsterdams muziekcollectief). Het programma wordt gemodereerd door Natasja van den Berg.

Over de organisatie
De Staat van de Stad is een co-productie van Pakhuis de Zwijger, Internationaal Theater Amsterdam (ITA) en Gemeente Amsterdam IOS in samenwerking met de Rabobank Amsterdam.

De Staat van de Stad 2019
Dinsdag 21 mei
Internationaal Theater Amsterdam, Leidseplein 26
Aanvang: 19.30 uur
De Staat van de Stad is reeds uitverkocht.

Samengesteld door
Maurice Seleky