Stel je voor: in plaats van een ring van asfalt, heeft Amsterdam een ring van bomen. Op 21 juni wordt dat werkelijkheid: dan wordt bij het festival op de Ring A10 ter ere van de 750e verjaardag van Amsterdam het Verjaardagbos neergezet. 750 bomen vormen een sterk statement voor vergroening van de stad en zijn het startpunt van een grote vergroeningsoperatie van de Metropoolregio Amsterdam.

“Op de plek waar normaal de auto’s voorbijrazen, kunnen Amsterdammers van alle leeftijden in ons bos voor één dag inspiratie opdoen en bijtanken. Voor één dag even helemaal weg op de ringweg. Zodat iedereen kan ontdekken hoe goed een bos je doet”, vat De Gezonde Stad het project samen. Deze organisatie is samen met Circle4Change de kartrekker van het bos.

Landschapskunstenaar en initiatiefnemer van Circle4Change Bruno Doedens is de geestelijk vader van het Verjaardagbos. “Mensen kunnen zich bijna niet voorstellen dat je een bos in de stad zet, totdat je dat gewoon doet op een extreme manier”, zei hij eerder in Het Parool over het project. Doedens realiseerde eerder het vergelijkbare project Bosk in Leeuwarden. Dat werd een groot succes. “Het werd allemaal zachter, rijker, groener. Mensen gingen met elkaar kletsen en er ontstond een soort van begrip: natuur in de stad, het kan echt.”

Pakhuis de Zwijger zorgt voor de programmering in het Verjaardagbos op de Ring. Met bands, koren, theater, mythische bosverhalen, vreemde boswezens, rondleidingen en activiteiten voor kinderen kan je je in het bos onderdompelen in een wereld vol verwondering.

Grote vergroeningslag
Het Verjaardagbos is het startpunt van een grote vergroeningslag in Amsterdam en omstreken. De 750 bomen gaan na het feest op de ring op tour door de verschillende stadsdelen en worden later permanent geplant.

Daarbovenop worden er nog eens 7.500 kleinere bomen verspreid. De helft daarvan wordt uitgedeeld aan inwoners om zelf te planten, de andere helft wordt geplant in de omgeving van Amsterdam. Dit is onderdeel van de ambitie om de komende jaren 75.000 bomen te planten in de Metropoolregio Amsterdam.

Meer groen is hard nodig
Het project is een antwoord op de grote behoefte aan meer groen van veel Amsterdammers. Uit de meest recente Gezonde Stad Monitor blijkt dat 85 procent van de inwoners meer bomen in de stad wil. En 75 procent wil meer bloemen en planten voor insecten.

Deze vergroening is hard nodig, want het groen in de stad staat onder druk. De hoeveelheid openbaar groen per woning daalde de laatste vijf jaar met meer dan 25 procent. Dat terwijl groen in de stad onmisbaar is voor een fijne leefomgeving: het verbetert het milieu, vermindert de luchtvervuiling, vangt water op, zorgt voor verkoeling en zorgt voor een rijkere biodiversiteit. Verder is groen aantoonbaar goed voor de mentale en fysieke gezondheid van bewoners.