We bewegen door een turbulente tijd, en ik merk dat ik constant bezig ben met mij te verhouden tot de crisis. Wat kan ik eventueel bijdragen? Zo ook de kunstenaar, wat is haar of zijn rol wanneer een samenleving in zwaar weer zit?

‘Ik denk dat kunstenaars dingen kunnen voorspellen en zien die nog niet helemaal gebeurd zijn. Nieuwe verbintenissen en nieuwe connecties kunnen leggen’, zo sprak schilder Raquel van Haver vorig jaar in de PdZ podcast. Luister het gesprek terug en denk mee over het aloude thema kunst en engagement, in het licht van de huidige gebeurtenissen. En kan kunst, op individueel en maatschappelijk niveau, helen?

Ik merk dat ik het zelf fijn vind de constante stroom van nieuws te onderbreken met een mooie film of muziek. Ik geloof dat kunst en verbeelding super belangrijk zijn voor ons bestaan, net als eten en liefde. Blijf op de hoogte en doe voorzichtig, maar wend je in deze rumoerige tijd meer dan ooit tot creatieve bronnen.

Frederike’s Kijklijst: De helende kracht van kunst

Dutch Masters Special│Raquel van Haver ontmoet
17 DEC 2019 Een van Nederland’s succesvolste kunstenaars onder de dertig in gesprek met experts over identiteit, verhalen vertellen en de kunstwereld. Klik hier om naar de programmapagina te gaan.

Frederike’s Luistertip: De helende kracht van kunst

Pakhuis de Zwijger Podcast #55: Raquel van Haver over geëngageerde schilderkunst
In de 55ste podcast van Pakhuis de Zwijger spreekt Maurice Seleky met Raquel van Haver, beeldend kunstenaar en een van de winnaars van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2019. Ze spreken over haar eerste museale solo-tentoonstelling ‘Spirits of the Soil’ die in het Stedelijk museum in Amsterdam te zien was, over de verschillende lagen – letterlijk en figuurlijk – van haar werk, en over kunst als een manier om connecties te leggen.


Samengesteld door
Frederike de la Bije
Programmamaker Creatieve Industrie