Initiatief door nieuw collectief van kunst en cultuurinstellingen bestaande uit Bijlmer Parktheater, CBK Zuidoost, Foundation, Imagine IC, OBA, New Metropolis Zuidoost en OSCAM.

Donderdag 1 juli 2021 is het 148 jaar geleden dat de slavernij in 1873 – 10 jaar na de officiële afschaffing – daadwerkelijk werd afgeschaft. Jaarlijks wordt deze gevierd met Keti Koti. Een feestelijke aangelegenheid, maar ook een moment van bezinning en herdenking. Met een diverse programmering staat Cultureel Zuidoost stil bij de pijnlijke geschiedenis van de slavernij en het herdenken daarvan in het heden.
Programmering op zes locaties
Om de nadruk meer op ‘samen’ te leggen, pakt Cultureel Zuidoost voor Keti Koti 2021 nog groter uit. Door de ervaringen van vorig jaar realiseerden deelnemende organisaties hoe belangrijk het is om deze historische dag samen in Zuidoost te vieren, waarin een feestelijk, historisch en transcultureel programma wordt gecreëerd voor iedereen. De RIVM richtlijnen in acht nemend, zullen zes locaties contextprogrammering verzorgen
Free Heri Heri for all
Een belangrijk onderdeel van de programmering is ‘Free Heri Heri for all’. Geïnspireerd door de Black Lives Matter Movement bedacht Kip Republic, de initiatiefnemers van ‘Free Heri Heri for all of us’, dat juist tijdens deze movement en midden in de pandemie het tijd is om de samenleving te verenigen en actief met elkaar in contact brengen. Net als vorig jaar worden er door heel Amsterdam Free Heri Heri-maaltijden uitgedeeld, ook bij alle locaties van Cultureel Zuidoost. In Amsterdam werden er vorig jaar 4000 heri heri-maaltijden, binnen één uur, gratis uitgedeeld. Een enorm succes dat vooral de behoefte aan saamhorigheid in Amsterdam zichtbaar maakte. Het thema van de dag, slavernij, leverde tijdens het nuttigen van de maaltijden veel open en verbindende gesprekken op.
Op 4 locaties af te halen
Door het enorme succes van 2020 schaalt KIP Republic het initiatief ‘Free Heri Heri’ dit jaar op naar meer dan 10.000 gratis maaltijden verdeeld over 20 verschillende locaties in Amsterdam. In Zuidoost zijn op 1 juli de maaltijden op vier verschillende locaties te verkrijgen: OBA, samen met Imagine IC, OSCAM en Foundation (vanaf 15.00 uur); New Metropolis Zuidoost en Bijlmerpark Theater, samen met CBK Zuidoost (vanaf 17.00 uur). Op tijd langskomen is van belang, want er wordt ook dit jaar een grote opkomst verwacht!
Cultureel Zuidoost
Cultureel Zuidoost is een nieuw collectief van kunst en cultuurinstellingen bestaande uit Bijlmer Parktheater, CBK Zuidoost, Foundation, Imagine IC, OBA, New Metropolis Zuidoost en OSCAM. Het initiatief is ontstaan vanuit de behoefte om meer samen op te trekken en om al het moois wat er aan kunst en cultuur in Zuidoost te vinden is meer te versterken en te verbinden.
Programmaschema
>Imagine IC: expositie Perez Jong Loy de man achter de 1873 button en expositie Keti Koti Dioama collectie Rita Maasdamme.
>New Metropolis Zuidoost: foto-tentoonstelling Keti Koti / Bigi Spikri Johan Janssen en een gevarieerde talkshow met de titel: Bezinnen, herdenken en vieren
>CBK: Beeldende workshop ‘Hoe voelt het aan om vrij te zijn, maar toch niet echt vrij…..’ voor kinderen vanaf 7 jaar en ouders.
>OBA: Open podium Spoken Word met Melody Moon.
>OSCAM: opening tentoonstelling ‘Hollandse Meesters Her-Zien’
>Bijlmerpark Theater: voorstelling ‘Mijn krachtbron’, met: Kasaba anga Lutu -Onias Landveld en Kula Skoro.
Samengesteld door
Fenno Verdaasdonk
Hoofd Marketing en Communicatie