Op 1 juli 2021 is het 148 jaar geleden dat de slavernij in 1873 – 10 jaar na de officiële afschaffing – daadwerkelijk werd afgeschaft. Jaarlijks wordt deze gevierd met Keti Koti. Een feestelijke aangelegenheid, maar ook een moment van bezinning en herdenking. Met een twee uur durende talkshow en een expositie staat New Metropolis Zuidoost stil bij de pijnlijke geschiedenis van de slavernij en de doorwerking daarvan in het heden.

In een gevarieerd programma gaan wij in gesprek met jong en oud over op welke manieren deze geschiedenis zich nog steeds manifesteert in het leven van alledag. We beginnen met een voordracht van Vanessa Felter over het herdenken en bedanken van de voorouders.

Vervolgens gaan in gesprek over colorisme met jonge bewoners van Amsterdam Zuidoost. Een pittig maar ook belangrijk gesprek om te voeren.

Het Adviescollege dialooggroep Slavernijverleden geeft een toelichting over hun rapport over verbinding en de bredere erkenning van het gedeelde verleden, dat eerder op de dag is overhandigd aan de Minister van Binnenlandse zaken.

Verder gaan we in gesprek met het bestuur van studentenvereniging Marula en sluiten we af met Carl Haarnack, de voorzitter van de Anton de Kom stichting.

Tussen al deze onderwerpen krijgen we optredens van zangeres Jada Faith en dichters Jonathan en Sanguilla.

Met een prachtige en kleurrijke fototentoonstelling van Johan Janssen halen wij de feestelijke sfeer van Keti Koti en de Bigi Spikri in huis.

Gratis Heri Heri – maaltijd

Samen met de partners van Cultureel Zuidoost doet New Metropolis mee met Free heri heri for all. Tussen 17.00 en 19.00 uur worden gratis heri heri maaltijden uitgedeeld voor de deur op het Bijlmerplein 876.

New Metropolis Zuidoost bedankt Mavis Hofwijk en haar team van Surinaams Buffet voor het bereiden van de heri heri maaltijden: www.surinaamsbuffet.nl

Overigens kunnen de heri heri maaltijden, tussen 17.00 en 19.00 uur, ook afgehaald worden bij New Metropolis Nieuw West, Burgermeester Rendorpstraat 1, 1064 EL Amsterdam.

New Metropolis Zuidoost is een dependance van Pakhuis de Zwijger, het podium voor de stad van morgen. Wij maken samen met bewoners en ondernemers programma’s over onderwijs, veiligheid, cultuur, wonen en werken, over Amsterdam Zuidoost van, voor en door iedereen!