Als masterstudent liep ik in Bos en Lommer rond om onderzoek te doen naar een project met als doel: Bewonersgestuurde wijkontwikkeling.

In het project, dat om bewoners moest draaien, kreeg ik alleen professionals te spreken die het hadden over bewoners. Aan de andere kant was het voor mij een eerste kennismaking met actieve bewoners die, naast al deze professionals, met hard en ziel werken voor hun eigen buurt. Nu 7 jaar later staat er op 8 juni 2020 een programma over de buurtbudgetten op het programma. In de tussentijd ben ik zelf gegroeid en heb ik steeds meer ervaren en gezien welke kracht er in bewoners zelf schuilt.

Tegelijk heb ik gezien hoe er vanuit de systemen wordt gestruggeld om hier soepel mee om te gaan. Dat de wil er wel is om samen op te trekken met de bewoners in de buurt, maar dat dit een complexe samenwerking is en blijft. Pakhuis de Zwijger heeft zich in die jaren opgesteld als dé plek om het gesprek te voeren over deze beweging van maatschappelijke initiatieven in de stad. Of ze nu stadmakers heten, initiatiefnemers, planindieners, sociaal ondernemers of gewoon bewoners. En of ze nu werken vanuit een idee van sociale innovatie, commons of de donuteconomie. Of dat ze gewoon los van alle systeemdenkers het beste voor hebben met hun eigen buurt.

Speciaal voor het Pakhuis de Zwijger magazine stelde ik een kijk-, lees-, en luisterlijst samen omtrent het thema ‘Buurtparticipatie door de jaren heen’.

Peter’s Kijklijst: Buurtparticipatie door de jaren heen

Vertrouwen in de Stad 2013 #2│Wijkondernemingen en de maatschappelijke markt
21 MEI 2013│Tijdens Vertrouwen in de Stad #2 staan twee vragen centraal: wat is de onderscheidende kracht van wijkondernemingen en wat is de maatschappelijke markt waarbinnen zij opereren. Klik hier om naar de programmapagina te gaan.

New Democracy #30│Co-creatie in de stad
15 MEI 2018Wat kan Amsterdam leren van co-creatieprocessen in andere steden? Klik hier om naar de programmapagina te gaan.

New Democracy #35│Herman Tjeenk Willink roept op
15 MEI 2019│Hoe organiseren we tegenmacht en tegenkracht om de grote vraagstukken van onze tijd op te lossen? Klik hier om naar de programmapagina te gaan.

Peter’s Luistertip: Buurtparticipatie door de jaren heen

Pakhuis de Zwijger Podcast #38 Abdelhamid IdrissiOver de empowerment van jonge Amsterdammers.
In de vijfde podcast van Pakhuis de Zwijger in het teken van WeMakeThe.City, het festival dat steden beter maakt, is oprichter en directeur van Studiezalen Abdelhamid Idrissi, te gast. Maurice Seleky spreekt met hem over zijn vernieuwende concept ‘Studiezalen’, zijn uitverkiezing tot Amsterdammer van het Jaar en de waarde van vertrouwen.

Samengesteld door
Peter Both
Projectleider New Metropolis Nieuw-West