618 programma’s later en 2022 komt alweer ten einde. 2022 markeerde het einde van de corona pandemie en de daarmee gepaarde maatregelen. Dit betekende ook dat wij sinds maart 2022 weer fysieke bezoekers mochten ontvangen tijdens onze programma’s, een hoogtepunt! 2022 is ook het jaar waar Rusland Oekraïne binnenviel en de oorlog die daar nog steeds woedt. Een jaar waar Amsterdammers naar de stembus trokken en een nieuwe College kozen. Van boerenprotesten en de stikstofcrisis tot de historisch hoge energieprijzen en inflatie, 2022 was een bewogen jaar voor ons allemaal. Daarom voeren wij in Pakhuis de Zwijger de dialoog over vele maatschappelijke thema’s en onderwerpen die spelen in de stad en in het land. Met onze programma’s brengen wij mensen en initiatieven bij elkaar om samen tot oplossingen te komen over de complexe vraagstukken van deze tijd. In dit artikel nemen wij je mee door het najaar van Pakhuis de Zwijger en delen onze must-watch programma’s om terug te kijken.

Ruimte! Ruimte! Ruimte!: 1 miljoen Amsterdammers

Amsterdam groeit en groeit en zal in 2030 1 miljoen inwoners tellen. Onze stad is populair en geliefd maar kunnen wij deze groei wel aan? Raakt de woningmarkt nog meer overbelast? Hoe gaan de voorzieningen in de stad, zoals ziekenhuizen, OV of parken, die nu al onder druk staan deze groei kunnen opvangen? Hierover gingen wij in gesprek tijdens het programma ‘1 miljoen Amsterdammers’. Samen met o.a. Ruben van Gaalen (Programmacoördinator CBS), Mendel Giezen (Universitair docent duurzame stedelijke ontwikkeling UvA), Claudia Zuiderwijk (Algemeen directeur GVB) en Sacha Stolp (Regisseur toekomstbestendige assets, gemeente Amsterdam) haalden wij ideeën op voor het ‘hoe nu verder’.

Amsterdam Stories #1: MC Lost: Als ik niet in Amsterdam woonde…

Vrijdag 16 september vond de eerste aflevering in onze nieuwe reeks ‘Amsterdam Stories’ plaats. Schrijver en rapper MC Lost stelde zijn nieuwe boek ‘Als ik niet in Amsterdam woonde…’ voor. Het boek is een verlengstuk van het Album FASES. In Fases vertelt MC Lost, door middel van een muzikale documentatie, het verhaal van een kleine jongen die uitgroeit tot een grote man temidden van de grote stad. Kortom, het verhaal van een Surinaamse Amsterdammer uit de Bijlmer. Host Jennifer Muntslag ging met MC Lost in gesprek over het maakproces en het verhaal achter zijn boek en album.

Foundation x NMZO: Hip Hip en Grensoverschrijdend gedrag

De Hip Hop cultuur kent vijf elementen: DJ-ing, MC-ing, breakdancing, graffiti en kennisoverdracht. De industrie wordt voornamelijk gedomineerd door mannen. In de loop der jaren zijn er verschillende stromingen in de hiphop ontstaan. Wij gingen met de sprekers, aan de hand van ervaringen uit de praktijk, onderzoeken hoe het gesteld is met de meeste populaire cultuurstroming van de afgelopen jaren. In relatie tot gender, seksuele oriëntatie en geweld. Wat is er nodig om hip hop meer inclusief en veiliger te maken? In deze eerste aflevering gingen host Jennifer Muntslag in gesprek met Kim Dankoor (Media theoreticus, academisch onderzoeker op gebied van hip hop cultuur en sociologie, interviewer), Pay Kolmüs (Music Journalist, Artist Consultant en Docent), Eljay Wix (Rapper, sneakerstore manager, brand owner) en Ella John (Artiest en cultureel ondernemer).

De Groene Transitie #18: Samen uit de stikstofcrisis

Het nieuws staat in 2022 vol met de gevolgen van de stikstofcrisis. De boodschap is duidelijk, we stoten in Nederland teveel stikstof uit. In de afgelopen jaren zijn er al verschillende maatregelen ingevoerd om de stikstof uitstoot terug te dringen. Voornamelijk de agrarische sector en de bouwsector moeten flink inkrimpen in uitstoot van stikstof. Maar de verantwoordelijkheid voor deze uitstoot ligt echter niet enkel binnen bepaalde sectoren, maar bij de gehele samenleving. In dit programma gingen wij op zoek hoe wij als samenleving uit de stikstof crisis kunnen komen. Samen met o.a. Esther Rommel (Gedeputeerde Natuur en Landschap, Grond, Bodemdaling en Stikstof, provincie Noord-Holland), Onno Dwars (CEO Ballast Nedam Development), Amber Laan (Duurzame Landbouw bij Schuttelaar & Partners, Hollands Agrarisch Jongeren Kontakt en melkveehouder), Jack Rijlaarsdam (Melkveehouder) en Matty Berg (Hoogleraar Bodemfauna en Natuurlijke Ecosysteem Dynamiek, Vrije Universiteit Amsterdam).

Talkshow Nieuw-West #17: Mediawijsheid

In onze maandelijkse talkshow ‘Talkshow Nieuw-West’, die plaatsvindt in onze dependance New Metropolis Nieuw-West, praten we met bewoners en anderen over actuele thema’s die spelen in Nieuw-West. In deze editie spraken wij over mediawijsheid. Hoe gaan onze jongeren om met alle verschillende prikkels uit de media? Welke uitdagingen ontstaan er voor onze professionals door media? Samen met het panel verkenden wij deze vragen.

FemCity x Pak de Macht: De anticonceptiekloof

De vijfde aflevering van het tweede seizoen van Pak De Macht met Tim Hofman (BNNVARA) gaat over de anticonceptiekloof. Want waar blijft de ‘mannenpil’ eigenlijk? Waarom ligt de verantwoordelijkheid voor anticonceptie nog altijd vooral bij mensen met baarmoeders? In deze aftertalk over de anticonceptiekloof gingen we in gesprek met experts, professionals en ervaringsdeskundigen. We bespraken de macht van de farmaceutische industrie maar ook de ongelijkheid in de slaapkamer – want hoe zit het eigenlijk in jouw eigen (seksuele) relatie(s)? Is de verantwoordelijkheid daar wel gelijk verdeeld?

Designing Cities for All #44: Once Upon a (Colonial) Time…

How we tell stories, and which stories are told, shape our reality and our perspective of the world. In past DCFA programmes, we have seen that the narrative in the design field is still dominated by a Eurocentric, heteronormative, male, and white gaze. To design for all, it is essential to involve all stories and perspectives in the design process. Just like design, colonisation touches our daily lives. Decolonisation of design starts with breathing life into the multitude of stories in our society that have been erased and pushed to the margins of society – experiences of Indigenous People, LGBTQI+ perspectives, stories of enslaved people, just to name a few. In this first part we explored the roots of colonisation and erasure of (hi)stories with Daniela Ortiz, Danick Trouwloon, Geoffrey van der Ven, and Chautuileo Tranamil.

Digital Rights Day: Mensenrechten in de digitale wereld

Digitale mensenrechten gaan over alle mensenrechten zoals neergelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, maar dan in de context van een digitale, online wereld. Hoe zit het met digitale mensenrechten in Amsterdam? Hoe waarborgen we ons recht op privacy in een wereld vol slimme camera’s en techniek die constant gegevens over ons verzamelen? Tijdens Digital Rights Day Live bespraken wij de inzichten en inspiratie uit Amsterdam over de status van mensenrechten in een steeds meer digitaliserend Amsterdam. Samen met o.a. Daan van Hooff (Adjunct directeur, Iedersland college), Munish Ramlal (Ombudsman Metropoolregio Amsterdam), Maartje de Bruin (Psycholoog en eigenaar Mensrijk) en meer.


Ben je enthousiast geworden over onze programmering? Check alvast onze agenda voor volgend jaar en reserveer je plek!