Lokaal Europa on Tour

Lokaal Europa is een nieuwe programmareeks, ontwikkeld door Pakhuis de Zwijger in samenwerking met Studio Europa Maastricht en de Europese Commissie. In deze serie reizen we naar verschillende steden en regio’s in Nederland om te programmeren over lokale vraagstukken en uitdagingen. Daarbij brengen we in kaart hoe Europees beleid en regelgeving hierop van invloed zijn. Samen met lokale programmamakers, ambtenaren, ondernemers en inwoners gaan we in gesprek om de rol van Europa in regionale kwesties beter te begrijpen en inzichtelijk te maken.

Aan het einde van 2024 start een nieuw team van EU-commissarissen hun termijn. Zij gaan mede de koers van de EU bepalen voor de komende vijf jaar. Dat doen ze door beleid te maken om en plannen uit te voeren. Studio Europa Maastricht en Pakhuis de Zwijger brengen deze beleidsvoornemens en plannen dichterbij. Mede namens de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland.

In de eerste serie aan programma’s duikt Lokaal Europa in drie thema’s die lokale gemeenschappen beïnvloeden en bespreekt deze telkens op een andere locatie in Nederland met lokale- en EU-experts. In Maastricht bespraken we op 12 november in de Sint-Janskerk de lokale dimensie van het Europese buitenlands- en veiligheidsbeleid. De tweede bijeenkomst op 10 december wordt georganiseerd in samenwerking met BrabantKennis en is in Den Bosch. Daar bespreken we hoe EU-beleid rond kunstmatige intelligentie ons dagelijks leven, lokale bedrijven en overheden beïnvloedt. Tijdens de laatste bijeenkomst van Lokaal Europa in Pakhuis de Zwijger op 13 januari richten we ons op klimaat en de Clean Industrial Deal, de nieuwe portefeuille van de Nederlandse Eurocommissaris Wopke Hoekstra.

Inhoudsopgave
Lokaal Europa #1 – Securing Europe: A Local Perspective

Terwijl Europa worstelt met een snel veranderend veiligheidslandschap, stellen wij ons de vraag; hoe beïnvloeden deze veranderingen het leven van lokale gemeenschappen? Op dinsdag 12 november organiseerden Studio Europa Maastricht en Pakhuis de Zwijger, in samenwerking met de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland, het evenement Securing Europe: A Local Perspective in de historische Sint Janskerk in Maastricht. Dit evenement, onderdeel van de Lokaal Europa-serie, had als doel te onderzoeken hoe mondiale veiligheidskwesties zoals de oorlog in Oekraïne en cyberdreigingen de realiteit van Europese burgers op regionaal en lokaal niveau vormgeven. Door lokale inwoners samen te brengen met een diverse groep experts, trachtte het evenement te bespreken hoe gemeenschappen, zoals die in Limburg, beter kunnen begrijpen, reageren en zich voorbereiden op de veranderende veiligheidsuitdagingen van Europa.

Democratisch
Democratisch
Lokaal Europa over AI: van Europese visie naar lokale realiteit

Op 10 december organiseert BrabantKennis: Lokaal Europa over AI: van Europese visie naar lokale realiteit. Deze bijeenkomst gaat over AI en de vraag hoe we hier op lokaal (overheids)niveau mee om moeten gaan. Welke Europese wet- en regelgeving is er, hoe heeft die impact op lokaal niveau? Dat gaat over bedrijven, gekoppeld aan innovatie, maar ook zeker ook over overheden en keuzes die bestuurders en beleidsmakers daarin moeten maken. Wat zijn de kansen en wat zijn de risico’s? Maar ook: worden die kansen en risico’s wel goed ingeschat en gekaderd? Hebben we de juiste kennis, of beslissen we nog te veel zonder te begrijpen? Of, en misschien wel ernstiger: beslissen we juist nog níet, doordat we het niet durven omdat we AI niet begrijpen?

Hoe maak je (Europees) beleid als je het (niet) snapt? Aanmelden kan via deze link; https://www.brabantkennis.nl/agenda/beslissen-zonder-begrijpen-lokaal-europa

Van grijs naar groen: Tata Steel en schone industrie

In de derde aflevering van Lokaal Europa gaan we in gesprek over de Clean Industrial Deal en wat deze deal, bedacht en ontworpen in Europa, voor impact heeft op de regio Amsterdam. Om dit deze avond concreter te maken bespreken we de deal onder andere aan de hand van de casus Tata Steel.

De Clean Industrial Deal is een nieuw plan van de Europese Commissie, dat wordt gezien als een vervolg op de Green Deal. De deal is gericht op het combineren van ambitieuze klimaatdoelen met industriële groei en concurrentiekracht. Brussel wil hiermee de groene transitie van de Europese industrie versnellen en tegelijkertijd zorgen voor een sterke positie in de wereldwijde markt voor schone industrie. Maar wat is de impact van dit beleid eigenlijk op lokaal niveau? Op 13 januari praten we met experts, ambtenaren, Tata Steel en jou over de invloed van Europees beleid op lokaal niveau.