De elfde editie van de Staat van de Stad stond in het teken van het thema ‘Morgen is nu’. Het was een avondvullend programma waarin verschillende handelingsperspectieven werden besproken voor het Amsterdam van de toekomst.

De avond startte met een prachtige opening door de theatergroep ITA-Junior. De scène uit hun voorstelling The Money Game jr. werd opgevolgd met een speech door niemand minder dan de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema. Halsema sprak over de groeiende armoede en ongelijkheid, de snelle groei van de stad zelf, maar ook het dalende vertrouwen van de bewoners in de overheid. Ook deed de burgemeester tijdens deze avond een oproep aan ondernemers, het bedrijfsleven en welvarende Amsterdammers om door middel van investeringen te helpen bij het aanpakken van deze grote problemen in de stad.

© Benjamin Kotek

Na Femke Halsema was het de beurt aan Jeroen Slot, Hoofd Onderzoek en Statistiek bij de Gemeente Amsterdam. Gewapend met een presentatie vol cijfers en statistieken, bracht hij inzicht in de huidige staat de stad. Hij kaartte de groeiende ongelijkheid in de stad aan. Dit werd pijnlijk zichtbaar door de ruim 10.000 miljonairskinderen wonend in Amsterdam, in een stad die ook ruim 21.000 bijstandskinderen telt. Ook werd er duidelijk gemaakt dat de stad er economisch gezien goed voor staat. Het groeitempo van de stad is teruggeveerd naar het moment van voor de corona crisis. Al ligt hier wel een kanttekening bij dat deze welvaart voornamelijk terecht komt bij de hoogopgeleiden burgers in de stad.

De avond vervolgde zich met een energiek en inspirerend panelgesprek door klimaatactivist Hannah Prins, Jason Bhugwandass ervaringsdeskundige ExPex en Melissa Koutouzis, co-initiator van het Woonprotest. Vanuit hun verschillende perspectieven spraken zij over hoe we een betere voorouder kunnen worden voor de toekomstige generaties van de stad. Zo hadden zij het onder andere over het belang van jongeren om zich meer gehoord en erkend te voelen en de noodzaak van een veilig en betaalbaar dak boven je hoofd te hebben.

Na een muzikaal intermezzo door Benjamin Fro sprak Femke Kaulingsfreks, Lector jeugd en samenleving bij Hogeschool Inholland, de zaal toe. Zij deelde haar inzichtelijke ervaringen over het belang van de eerste basis behoeftes zoals eten en een dak boven je hoofd. Hiermee maakte zij duidelijk dat sommige stadsgenoten deze behoefte eerst moeten kunnen vervullen voor dat zij überhaupt kunnen na denken over de toekomst.

Hierna kwamen de Nachtburgemeester van Amsterdam Freek Wallagh, Enaam Ahmed Ali, transitiemanager bij Rabobank en Maru Asmellash, oprichter van de broedplaats Kazerne Reigersbos en mede-oprichter van de The New Originals, aan het woord in het tweede panelgesprek van de avond.

Freek Wallagh sprak over zijn doelen en dromen binnen zijn gloednieuwe functie als nachtburgemeester. Ashmellash legde meer uit over de onzekerheden en kansen van de creatieve industrie van Amsterdam. Tot slot, verduidelijkte Ahmed Ali enkele redenen van trage transities binnen grote bedrijven. Maar ook over het belang dat zij voelt voor het collectief strijden voor verandering. Volgens haar is iedereen daarbij nodig, van klimaatactivisten tot grote bedrijven zoals Rabobank.

Wij sloten de avond af met een prachtig metaforisch stuk van ITA-Junior, waarin zij inhaakten op het belang van jongeren om gezien, gehoord en geholpen te worden op weg naar een betere toekomst.

Over het programma

De jaarlijkse Staat van de Stad is een programma waarin politici en bijzondere Amsterdamse gasten met elkaar in gesprek gaan over feiten en cijfers, opgaven en uitdagingen en ambities voor de toekomst. De Staat van de Stad is een co-productie van Internationaal Theater Amsterdam (ITA), Pakhuis de Zwijger en Gemeente Amsterdam Informatie, Onderzoek en Statistiek in samenwerking met de Rabobank Amsterdam.

___
© beeld ITA-junior: Dim Balsem.