De Nieuw Amsterdam Prijzen uitreiking vond plaats in Pakhuis de Zwijger, zonder publiek dit jaar, en werd uitgezonden middels ons eigen LIVECAST platform. “We hebben dit jaar drie Nieuw Amsterdam Prijzen uit te reiken, om alle initiatiefnemers en alle vrijwilligers te bedanken en te eren tijdens deze coronacrisis. Drie winnaars die de prijs voor hun eigen inspanningen verdienen, maar zeker dus ook voor al die andere Amsterdammers die hun bijdrage hebben geleverd en nog steeds leveren”, aldus Directeur Egbert Fransen.

Abdelhamid Idrissi ontvangt de prijs voor zijn werk met De Studiezalen. Hij biedt hij op 24 locaties LifeCoaching, huiswerkondersteuning en talentontwikkeling aan, aan kinderen uit kwetsbare wijken. Tijdens de coronacrisis, belt hij wekelijks met 700+ gezinnen en kinderen die vóór corona gebruik maakten van de studiezalen, om hulp te bieden bij de verschillende problemen waar ze nu tegenaan lopen.

Sonja Hendriksma is vrijwilliger en kookt in de Bloemenbuurt in Amsterdam-Noord voor mensen die het niet breed hebben en/of tijdens de coronacrisis niet naar buiten durven. Waar ze voor de coronacrisis voor zo’n 25 mensen per week kookte, zorgt ze nu met een team van 3 koks twee a drie keer week voor een een buurtmaaltijd voor ruim 70 bewoners uit Noord.

Maureen Hubbard en Leila Azzam helpen Vanuit Stichting Carabic ruim 500 kwetsbare bewoners in Amsterdam Zuidoost: van gezinnen en eenzame ouderen, tot bewoners in de schuldhulp en ongedocumenteerde mensen zonder werk. Door de coronacrisis komen daar iedere dag nieuwe mensen bij en levert de stichting momenteel voedselpakketten, maar ook kleding, computers, knuffels en speelgoed aan diegene die dat hard nodig hebben.

Andere winnaars
Verder ontving Imane Valk de prijs ‘Talent van het Jaar 2021’ voor haar bijdragen als onderdeel van de Amsterdamse Kinderraad en het 4 en 5 mei Comité van Plein ’40-’45 in Nieuw-West. Professor Philomena Essed ontving de prijs ‘Een leven lang voor de stad 2021’ , voor haar jarenlange werk en bijdragen binnen de strijd tegen alledaags en institutioneel racisme en haar adviserende werk in binnen- en buitenland over het belang van social justice.

Kijk terug

Podcast

Luister ook onze podcast met prijswinnaars Maureen Hubbard en Leila Azzam.

Luister ook via Apple Podcasts of Spotify.

Samengesteld door
Fenno Verdaasdonk
Hoofd Marketing en Communicatie