In dit drieluik kijken we met een kritische blik naar onze groene transities. Waarom gaan we in Nederland van het gas af, terwijl we in Mozambique betrokken zijn bij de aanleg van nieuwe gasvelden en pijpleidingen? Hoe duurzaam zijn windmolens als in Chili, Congo, Zambia en Mongolië gebieden worden ontvolkt en rivieren vergiftigd voor het winnen van lithium, kobalt, mangaan of neodymium? En waarom houdt Kenia nauwelijks iets over aan de daar verbouwde rozen en peultjes die we in Nederland verkopen?

De noodzaak om klimaatverandering, massa-extinctie en grondstoffenschaarste aan te pakken is duidelijk. Maar hoe doen we het goed? Oplossingen zijn pas écht duurzaam als ze ook mensenrechten en milieu in ontwikkelingslanden beschermen.

Hoor experts over klimaatrechtvaardigheid, de mogelijkheden van agro-ecologie om de wereld te voeden, gendergelijkheid en de rol van vrouwen bij een eerlijke transitie, de verantwoordelijkheid van bedrijven en welke financiële middelen er zijn. En geef live jouw suggesties of stel jouw vragen via Zoom.

Deel I – Een nog ongemakkelijkere waarheid
Hoe de groene transitie in Nederland en Europa gepaard gaat met vervuiling en onrecht in minder welvarende landen. En hoe dit beter kan.
14 oktober, 20:30-21:30 uur

Deel II – Hoe groen is het lithium in onze windturbines?
Kan onze energietransitie zonder schadelijke mijnbouw in China, Afrika of Zuid-Amerika?
21 oktober, 20:30-21:30 uur

Deel III – De wereld voeden met agro-ecologie
Hoe je landbouw milieuvriendelijker kunt maken, met een beter leven voor boeren, én voldoende voedsel kunt produceren voor de wereldwijde vraag.
28 oktober, 20:30-21:30 uur

Ontwikkeld door
Thomas van de Sandt
Programmamaker Duurzame Stad