Klimaatverandering is een feit en een steeds groter probleem, ook in tijden van corona. Maar wat kunnen we zelf doen om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan? Heeft het zin om minder te vliegen, vlees te laten staan en een elektrische auto te nemen? Welke keuzes hebben bezorgde burgers, beleidsmakers en ondernemers? In dit programma gaan we aan de hand van het boek Zo redden we de wereld van Joop Hazenberg in gesprek over kleine en grote acties die nodig zijn om het klimaat te redden.

Zo redden we de wereld is vanaf 11 februari verkrijgbaar bij de boekhandel. Bestel hem hier.

Meer informatie over de sprekers

  • Joop Hazenberg (1978) is een ingewijde in de wereld van klimaat en energie. Hij schreef over het onderwerp als journalist, werkte voor klimaat-ngo’s en was aanwezig bij de klimaatconferentie van Parijs in 2015. Tegenwoordig houdt Hazenberg zich bezig met het Europese klimaat- en energiebeleid in Brussel.
  • Marjan Minnesma is een bekend milieu-activiste en directeur van Stichting Urgenda. Zij is een van de meest invloedrijke Nederlanders op het gebied van duurzaamheid, zeker nadat Urgenda in 2015 de beruchte klimaatzaak tegen de Nederlandse overheid won.
  • Olof van der Gaag is directeur van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie. Ruim 6.000 bedrijven zijn lid van deze vereniging en streven naar 100% duurzame energie in Nederland. Olof is ook voorzitter van de Duurzaamheidsraad Amsterdam.
  • Jaap Tielbeke werkt sinds 2015 voor De Groene Amsterdammer, waar hij vooral schrijft over klimaatverandering, sociale bewegingen en de relatie tussen ecologie en economie. Afgelopen jaar verscheen zijn boek Een beter milieu begint niet bij jezelf, waarin hij de mythes doorprikt die het klimaatdebat in de greep houden en laat zien waar een beter milieu dan wél begint.

Het gesprek wordt gemodereerd door Floor Cornelisse.

“Als dagvoorzitter dien ik de gebieden cultuur, journalistiek, inclusiviteit, duurzaamheid, stedelijke ontwikkeling en architectuur. Het begrijpelijk maken van complexe vraagstukken voor een breed publiek op (inter)nationale conferenties is een van mijn skills. Met een rugzak, in technisch voorzitterschap, debat en socratische gesprekstechniek of werken met modellen zoals TA, MBTI, Insights+DISC of Belbin, ondersteun ik in dat verlengde organisaties in transitie. O.a. rijksoverheid (rijksbrede communicatie), gemeente (Rotterdams Raadscafé deliberatieve democratie), profitsector (Roche), vakbond (NVJ) en non-profit (Amateur Cities).”

Dit programma is ontwikkeld door
De moderator van dit programma is
Floor Cornelisse
Moderator