Movies that Matter organiseert samen met Pakhuis de Zwijger vier gratis vertoningen van spraakmakende films uit de festivalselectie van Movies that Matter Festival 2020. Daarbij presenteren we bij elke film een live verdiepingsprogramma waarbij de filmmakers en aansprekende gasten aanwezig zijn. Zo bieden we deze films en de makers een online podium om in gesprek te gaan met hun publiek, nadat het festival door de coronacrisis is geannuleerd. Op deze pagina kun je van 31 Mei t/m 4 Juni ‘Winter Journey’ bekijken en alvast je online plekje reserveren voor het nagesprek tijdens de LIVECAST op 2 Juni. Na je reservering krijg je de juiste instructies hoe je deze LIVECAST bij kunt wonen en zelfs via ZOOM mee kunt praten!

Het nagesprek is in het Engels, de film is Duits en Engels gesproken en Engels ondertiteld.

Met in dit programma onder anderen

Naar aanleiding van de film spreekt moderator Bahram Sadeghi met regisseur Anders Østergaard, journalist Martin Goldsmith en musicoloog Carine Alders over het maken van deze documentaire en de vergeten verhalen van Joodse musici en kunstenaars uit de jaren 30 en 40. Hoe heeft dit bijzondere project het licht gezien? Hoe zijn deze Joodse werken en hun makers uit Duitsland en Nederland aan de vergetelheid ontkomen? En waarom dienen hun levens en werken herinnerd te worden?

Over Winter Journey

Bijzondere vertelling over het leven van de Joodse ouders van Martin Goldsmith, die nazi-Duitsland ontvluchtten. De gesprekken die Martin met zijn vader had worden nagespeeld, waarbij Bruno Ganz de rol van de vader prachtig vertolkt. De verhalen over de jonge geliefden komen volledig tot leven dankzij inventief gebruik van archiefmateriaal.

Martins vader, Georg, is klaar om Duitsland achter zich te laten, als hij een uitnodiging krijgt om in een orkest te spelen. Daar wordt hij verliefd op een meisje, zijn latere vrouw, en hij besluit zijn vertrek voorlopig af te blazen. Ondertussen stapelen wetten die Joden van het openbare leven uitsluiten zich op, en neemt het antisemitisme in de samenleving toe.

Winter Journey biedt een uniek een persoonlijk beeld van het Joodse leven in nazi-Duitsland. Terwijl de wereld om hen heen steeds gevaarlijker wordt, durft het jonge verliefde stel nog altijd naar buiten te gaan, muziek te maken en te leven. Want, zoals Georg zegt: ‘Soms moet je risico nemen voor datgene waarvan je houdt.’

Credits

  • Regisseur: Anders Østergaard
  • Jaar: 2019
  • Lengte: 90 minuten
  • Taal: Duits & Engels
  • Ondertiteling: Engels

Over de sprekers

Anders Østergaard
Anders Østergaard werd in 1964 in Copenhagen geboren en studeerde in 1991 af aan de Deense School voor Journalistiek. Na vijf jaar werkaam te zijn geweest in reclame en PR, schreef en regisseerde hij in 1996 zijn eerste documentaire Johannesburg Revisited. Zijn internationale doorbraak beleefde hij in 2004 met Tintin and I. In 2006 volgde de kaskraker Gasolin’ en in Burma VJ – Reporting From A Closed Country, die een Oscarnominatie ontving en bekroond werd met 47 internationale prijzen. In 2014 verscheen 1989, een cross-genre drama over de politiek spel dat leidde tot de val van het IJzeren Gordijn.

Martin Goldsmith
Martin Goldsmith is een Amerikaanse radio persoonlijkheid en schrijver, bekend van zijn werk als presentator van programma’s over klassieke muziek op National Public Radio en Sirius XM. Hij schreef o.a. het boek over de ervaringen van zijn ouders als Joodse musici in Nazi Duitsland, Inextinguishable Symphony: A True Story of Music and Love in Nazi Germany.

Carine Alders
Carine Alders studeerde Muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht en Engelse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Als freelance musicoloog werkt ze voor de Leo Smit Stichting sinds 2009. In 2015 publiceerde ze samen met haar collega, Eleonore Pameijer (artistiek leider van de Leo Smit Stichting) het boek ‘Vervolgde componisten in Nederland; verboden muziek in de Tweede Wereldoorlog.’ De Leo Smit Stichting maakt muziek van vervolgde en vergeten componisten toegankelijk voor een internationaal publiek via www.forbiddenmusicregained.org. Carine Alders werkte mee aan de podcastserie Muziek tot Leven, schrijft interviews en achtergrondartikelen voor verschillende tijdschriften en doet onderzoek voor naar de impact van de Tweede Wereldoorlog op componisten en het muziekleven in Nederland.

This event is developed by
The moderator of this event is
Bahram Sadeghi
Schrijver/ Moderator
Programme seriesMovies that Matter 2020

Movies that Matter organiseert samen met Pakhuis de Zwijger vertoningen van spraakmakende films uit de selectie van Movies that Matter. Daarbij presenteren we bij elke film een live verdiepingsprogramma met filmmakers en aansprekende gasten. Zo bieden we deze films een online podium en de makers de gelegenheid om in gesprek te gaan met hun publiek.