Met de machtsovername van de Taliban kondigde zich een nieuwe wereldorde aan. Een orde waarin de VS niet langer de internationale politieman is, waarin China een eigen rol opeist, en waarin Europa kleur moet gaan bekennen. Hoe ziet die orde eruit? Blijft er iets over van mensenrechten in de nieuwe wereld van de 21e eeuwse ‘Realpolitik’? En moeten we gaan onderhandelen met de Taliban? Welke moeilijke keuzes moet Europa gaan maken om overeind te blijven in het nieuwe geopolitieke krachtenveld? De Meet Up vindt plaats in het Engels.

This event can only be attended physically at our studio. The recordings will be made available later on and can be viewed via dezwijger.nl/terugkijken or via our YouTube channel.

De Tegenlicht uitzending ‘Wijze lessen van Afghanistan‘ wordt op NPO2 uitgezonden op zondag 28 november om 22:05u.

Deze LIVECAST is alleen vanuit huis te kijken. Meepraten kan via de chat en Q&A functie via zoom.

Het programma

We starten met een gesprek over het maakproces van de film en brengen de huidige crisis in Afghanistan in kaart.

  • Shuchen Tan is filmmaker bij de VPRO. Zo maakt ze documentaires over technologie, het Midden-Oosten en geopolitieke conflicten en oorlogen. Voor Tegenlicht maakte ze eerder De Impact: Betekenis van 9/11 (2011), Superfort Europa (2017) en Onderhandelaar in Oorlogstijd (2015).
  • Wali Hashimi is journalist en heeft als oprichter en CEO van SAW Afghanistan samengewerkt met VPRO Tegenlicht aan deze aflevering. In het verleden heeft Hashimi samengewerkt met de BNN VARA aan de documentaire ‘Onze missie Afghanistan’ (2016) en ‘Bloedmineralen’ (2020). In 2020 won ‘Bloedmineralen’ de Tegel Prijs. Daarnaast heeft hij veel tijd gestoken in het opleiden van onafhankelijke journalisten in Afghanistan tijdens de wederopbouw van het land.

Daarna gaat Wali Hashimi met de volgende sprekers in gesprek over de politieke en culturele oorzaken van de huidige problematiek en blikken we vooruit op de toekomst. Wat moet er binnen Afghanistan veranderen, welke rol moet de internationale gemeenschap aannemen, en wat kunnen wij (burgers en de overheid) vanuit Nederland doen?

  • Nilab Ahmadi is jurist en is beleidsmedewerker bij BIJ1 in Amsterdam. Samen met andere jongeren heeft Ahmadi de Afghaanse jongerenbeweging Azadi opgezet, waar ze strijdt voor een veiliger Afghanistan. Daarnaast is ze begaan in het verbeteren van de vrouwenrechten.
  • Jorrit Kamminga is Afghanistan-specialist en Senior Research Associate bij het Clingendael Instituut. Kamminga werkt sinds 2005 veel vanuit Afghanistan, waar hij onderzoeken verricht. Ook bracht hij in 2009 een documentaire uit genaamd ‘Afghanistan, Land of Wonders’. In september 2021 verscheen zijn boek Je wordt bedankt, Bin Laden, over de politieke geschiedenis van Nederland in Afghanistan.
  • Najeeb Azad heeft voor de VN en verschillende ngo’s in Afghanistan gewerkt. Als activist zet hij zich in voor de vredesopbouw, onderwijs, gender en gelijkheid in Afghanistan. In 2019 voltooide Azad zijn master Joint European Masters in Education Policies for Global Development.

Kijk meer

 

 

Programme seriesTegenlicht Meet Up

In de week na de uitzending van de Tegenlicht documentaire, zetten we -aan de hand van filmfragmenten - het gesprek voort, samen met de filmmaker, relevante gasten en het publiek.