De stad leeft, de stad bruist, de stad beweegt. Nieuw Amsterdam is een wekelijkse late night talkshow gepresenteerd door Jennifer Muntslag, met nieuwe initiatieven, feiten over de stad en verhalen vanaf locatie. Deze keer onder andere aandacht voor het boek ‘ Amsterdam door! Gijs & Floor’, gaan we het hebben over hoe de Amsterdamse ring er in de toekomst uit kan zien en krijgen we meer te horen over het Fringe festival. Jip Smit verzorgt een performance op het einde.

In de eerste lockdown in maart 2020 besloten de twee vrienden Gijs Stork en Floor van Spaendonck elke dag te gaan wandelen in hun geliefde stad Amsterdam. Tijdens deze wandelingen ontdekten ze zo veel interessante plekken dat ze besloten om een boek te schrijven. Aan de hand 8 thema’s neemt het boek Amsterdam door! Gijs & Floor, je mee op wandelingen langs uiteenlopende culturele en historische plekken van de stad en kom je onderweg veel (anonieme) kunst tegen.

Volgens Groenlinks Gemeenteraadslid Zeeger Ernsting is de auto is nog altijd ‘onterecht dominant’ wanneer het gaat over stadsontwikkeling van Amsterdam. Daarom heeft de partij een voorgesteld aan het stadsbestuur om een onderzoek te starten naar de afwaardering van de A10 West. De sloop van deze barrière tussen de wijken Oud-west en Nieuw-west zou voor veel voordelen kunnen zorgen. Uit een onderzoek uit 2016 is al gebleken dat niet alleen de luchtkwaliteit van de stad erop vooruit zal gaan wanneer de Ring West zou worden verwijderd, maar ook de sociale cohesie tussen de Oud- en Nieuw-west zou positief kunnen veranderen.

Architectenbureau HofmanDujardin ontwierp een stedelijke strategie dat Amsterdam nog leefbaarder moet maken. Stedelijke strategie OAmsterdam; een nieuwe ring van recreatie & groen en vooral zonder auto’s, moet drukke binnenstad weer wat meer lucht geven. Het ontwerp bevat twee bruggen die Amsterdam Noord beter zal betrekken bij de rest van stad waardoor Amsterdam weer de stad aan het IJ wordt dat het ooit was.

In 2016 heeft UNStudio in opdracht van (BNA) en in samenwerking met Rijkswaterstaat en de Amsterdamse stadsbestuur een interdisciplinair team samengesteld onderzoek gedaan naar de toekomstige mogelijkheden van het gebied Ring A10 en het gebied Lelylaan. Het resultaat van het onderzoek schetst een beeld voor de toekomst van het gebied waarbij de A10 en de buurten erom heen een aantrekkelijke, woonbare plek worden dat een positieve toevoeging is voor de stad Amsterdam.

Aukje verhoog is directeur van Amsterdam Fringe Festival. Dit theater- en dansfestival toont sinds 2005 jaarlijks 11 dagen lang theater en dansvoorstellingen van nieuw, onbekend en ongetemd talent. De organisatie streeft ernaar om divers programma op te zetten dat je langs de rafelranden van het theater en de stad leidt. Een ander initiatief van Amsterdam Fringe is Fringe Fridays i.s.m. ’t Zonnehuis in Amsterdam.
In 2020 won onder andere Jip Smit met haar voorstelling Motherland een feministische ode aan het Fantasy-genre de juryprijs. Daarmee verdiende zij een plek in de Best of Fringe tour waarbij de spraakmakende winnaars van het afgelopen seizoen op verschillende plekken in het land te zien zijn.

Mediapartners
ProgrammareeksNieuw Amsterdam

Nieuw Amsterdam is een wekelijkse late night talkshow over nieuwe Amsterdamse initiatieven, feiten over de stad, en verhalen vanaf locatie. Iedere week schuiven linspirerende gasten aan tafel of virtueel aan. Bestuurders, bewoners, ondernemers, wetenschappers en creatieven gaan samen met host Jennifer Muntslag in gesprek over urgente en actuele Amsterdamse onderwerpen. Van circulaire initiatieven, vernieuwende onderwijs concepten, ondernemers met impact, tot aan nieuw geluid uit wetenschap, cultuur en media.