De stad leeft, de stad bruist, de stad beweegt. Nieuw Amsterdam is een wekelijkse late night talkshow gepresenteerd door Jennifer Muntslag, met nieuwe initiatieven, feiten over de stad en verhalen vanaf locatie.

Streetart in Amsterdam
Tim Marschang is mede-oprichte van Street Art Cities. In 2016 begon Street Art Cities als klein online platform waarop mensen kaarten konden vinden van de streetart in de steden Heerlen en Antwerpen. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een van de grootste streetart platforms. In tientallen steden werken Street Art Cities samen met lokale ‘hunters’ die via de app en website nieuwe kunstwerken op straat ontdekken. Sinds vorige maand heeft ook Amsterdam haar eigen streetart stadsgids.

Iemand anders die streetart op de kaart zet is Richard van Tiggelen. Hij is mede-oprichter van Dutch Graffiti Library. Richard zet zich met Dutch Graffiti Library al 35 jaar in voor het op de kaart zetten van graffiti als cultureel erfgoed. Door werk te tonen, kennis te delen en actief op zoek te gaan naar samenwerking creëert Dutch Library interesse in graffiti erfgoed. Door verhalen te vertellen, exposities te organiseren en met het uitbrengen van een maandelijkse tabloid Urban Heritage laat Dutch Graffiti Library de onmiskenbare invloed zien die streetart, graffiti en de cultuur er om heen hebben op de maatschappij.

Streetart kunstenaar Anopsy Amsterdam maakt al tien jaar o.a. de oude garages en vervallen panden van Amsterdam mooier. Ze raakte geïnspireerd door de hiphop beweging in Polen. Haar eerste tag zette ze op haar 13de inmiddels maakt ze vooral portretten van mensen die haar inspireren of waarmee ze samen werkt. Samen met Tim, Richard en Anopsy gaan we het hebben over Streetart in de stad.

Persoonlijke Patronen van de Eendagszaak
In Amsterdam west zit de Eendagszaak. De Eendagszaak is een proefzaak voor startende ondernemers die één dag per week eigenaar van de Eendagszaak mogen zijn. Mogelijk gemaakt door Cascoland werken sociaal ondernemers hier niet alleen aan hun eigen netwerk, maar vormen ook een informeel vangnet voor hulpbehoevende buurtbewoners. Vanuit de Eendagszaak kunnen startende ondernemers doorgroeien naar een eigen winkelpandje in de straat en breidt de ‘community of care’ zich langzaam uit. We praten met kunstenaar en ondernemer Lena Winterink over haar het project Persoonlijke Patronen van de Eendagszaak waar ze, samen met 6 vrouwen uit de buurt, kleding maakten met een persoonlijk verhaal. Een van die vrouwen is Harjinder Kaur. Samen met Lena en Harjinder gaan we in gesprek over het project en de gemaakte kleding.

Het Cobra Museum van Moderne Kunst
Net buiten de stad staat het Cobra Museum van Moderne Kunst. In dit Amstelveens museum staat de kunst en het gedachtegoed van de Cobra-beweging centraal. Het museum verbindt de collectie de geschiedenis van Cobra actief aan hedendaagse kunstenaars, moderne kunststromingen en de actualiteit. Oud interim-directeur Stefan van Raay is kunsthistoricus en museumprofessional (Van Gogh Museum, Glasgow Museums, Pallant House Gallery). Hij haalde in 2019 en 2020 een aantal internationale tentoonstellingen binnen waaronder Intens Mexico!. In 2021 is hij gastcurator van de tentoonstelling Frida Kahlo & Diego Rivera: A Love Revolution’. Julia Steenhuisen is sinds 2018 werkzaam als conservator bij het Cobra Museum van moderne kunst. Zij cureerde onder andere de tentoonstelling Cobra & Politiek daarnaast is ze coördinator van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek. Zij zullen ons meer vertellen over de tentoonstellingen die nu te zien zijn in het Cobra Museum.

Changemakers in Amsterdam
Jan van Hövell is oprichter van KLABU. KLABU, dat club betekend in het Swahili, richt sportclubs op in vluchtelingenkampen. De jonge organisatie gevestigd in Amsterdam en Kenia is een sociale start-up die er van overtuigd is dat sport mensen hoop en moed geeft en vluchtelingen hernieuwde kracht kan geven om hun leven op te bouwen. Door sportkleding te verkopen zowel online als in hun nieuwe winkel op de Haarlemmerdijk zamelen Jan en zijn team geld in om clubhuizen te bouwen en andere benodigdheden te verzorgen voor de vluchtelingen kampen.

Communicatie strategist en schrijver Adam Stones werkt met changemakers zoals Jan van Hövell met bedrijfsstrategieën, contentcreatie en PR. Met zijn bedrijf A’DAM Communications werkt Adam samen met mensen en merken die zich inzetten voor positieve vooruitgang door krachtige communicatie oplossingen te bieden. Daarnaast is Adam schrijver. Onlangs verscheen zijn nieuwe boek Influence, een communicatie-handboek voor changemakers, ondernemers en aspirant-leiders waarin Adam stap voor stap door de vijf eigenschappen van invloed gaat en zo deskundige inzichten en praktische tools geeft voor beginnende changemakers. Samen met Jan en Adam praten we over de kracht en het belang van de changemakers van Amsterdam.

Kawina cultuur
Sarah- Jane groeide op met Caribische muziek en soul en zingt al sinds haar 14-de. Ze studeerde aan het conservatorium en trad op als gastmuzikant en backing vocalist bij o.a. Glennis Grace, Ronnie Flex, Fresku, Rita Marley. Haar solocarrière is in korte tijd ook gevuld met vele hoogtepunten. Zo heeft Sarah-Jane twee maal opgetreden op het wereldberoemde North Sea Jazz Festival, won ze de Amsterdamse Popprijs en werd ze genomineerd voor de NPO Radio 6 Soul & Jazz Awards met Letter To The Moon. Ze tourde met Billy Ocean en mocht openen voor Erykah Badu. Met haar ‘Black Magic’ clubtour trad ze op in verschillende de Nederlandse popzalen. Samen met Marlon (Mr.JetFly) Francis is Sarah-Jane 4theculture gestart. Marlon Francis heeft muziek geproduceerd en geschreven voor o.a. Kenny B, Passion Urban kawina, Hansie en Junior Kelly. Als Creative Director maakt hij live shows voor artiesten zoals Naaz, Rimon, Kenny B en Wulf. Met 4theculture willen Sarah-jane en Marlon laten zien dat Kawina (Surinaamse) muziek, een waardige muziekstroming is en het muzikale landschap binnen Nederland verbreden.

Dit programma is ontwikkeld door
Kimberly Willems
Moderator
In samenwerking met
Chloë Becker
Stagiair Designing Cities for All of Us en Creatieve Industrie
Folkert Lodewijks
Programmamaker
Mediapartners
ProgrammareeksNieuw Amsterdam

Nieuw Amsterdam is een wekelijkse late night talkshow over nieuwe Amsterdamse initiatieven, feiten over de stad, en verhalen vanaf locatie. Iedere week schuiven linspirerende gasten aan tafel of virtueel aan. Bestuurders, bewoners, ondernemers, wetenschappers en creatieven gaan samen met host Jennifer Muntslag in gesprek over urgente en actuele Amsterdamse onderwerpen. Van circulaire initiatieven, vernieuwende onderwijs concepten, ondernemers met impact, tot aan nieuw geluid uit wetenschap, cultuur en media.