De stad leeft, de stad bruist, de stad beweegt. Nieuw Amsterdam is een wekelijkse late night talkshow gepresenteerd door Jennifer Muntslag, met nieuwe initiatieven, feiten over de stad en verhalen vanaf locatie. Deze keer gaan we het hebben over verhalen uit Nieuw West, nemen we een kijkje in het Amsterdam museum. Bespreken we een nieuw bijzonder gebouw in het Amstelkwartier, praten we over Keti Koti maand en sluiten we muzikaal af met Abigail Martina!

Verhalen uit Nieuw West
In 1993 richtte Fred Martin Stichting de Driehoek op. Door middel van publicaties & organiseren van evenementen wild de stichting een bijdrage leveren ontwikkeling en positieve beeldvorming van de Westelijke Tuinsteden van Amsterdam. Daarnaast wordt een platform geleverd voor de ontwikkeling van een toekomstvisie op deze wijken waarin wonen, werken en welzijn centraal staan. Sinds 2016 brengt de stichting een literair jaarboek uit genaamd Tussen Andreasplein en Zwarte Pad. De zesde edities van deze verhalenbundel is afgelopen maand uitgekomen en bevat naast verhalen ook illustraties. Musicus en schrijver Jan-Paul van Spaendonck groeide op in Geuzenveld en Slotermeer. Veel van zijn werk is gewijd aan de westelijke tuinsteden. Een van zijn verhalen staat het jaarboek. Een andere verhalenverteller uit Amsterdam West is Fouad Lakbir.Hij is storyteller, fotograaf en bewoner van Amsterdam West. Zijn buurt en de rest van Amsterdam Nieuw west is een inspiratiebron voor zijn werk. Als betrokken bewoner van west werkt Fouad onder andere mee aan de Kolenkitkas, een samenkomst plek voor de bewoners van de Kolenkit buurt. Verder werkte Fouad samen met het Amsterdam Museum aan het Collecting the City project. Fouad verzamelde beelden en verhalen over uit en over de buurt en richtte het tijdelijke Jacob Geel Museum op in de gelijknamige buurt. Fouad, Fred en Jan-Paul gaan in gesprek over de verhalen uit hun stadsdeel van toen, nu en in de toekomst.

Architectuur met lef in het Amstelkwartier
Kondor Wessels Vastgoed
won in maart 2020 de tender kavel 5 van het amstelkwartier. Ze ontwierpen samen met architectenbureau Koschuch Architects een duurzaam en alzijdig woontoren Elements, dat een nieuw icoon moet worden aan de Amstel. Met een optimale bezonning, een zo goed mogelijk windklimaat op straat, in het park, de binnentuin (met natuurzwembad) en daktuin (met schaatsbaan) komen de verschillende natuur elementen samen. Elementen die je overal voelt, ziet en beleeft door wonen en biodiversiteit die worden toegevoegd als nieuw ecosysteem aan de stad. Elements is een unieke woontoren met flexibele woningtypologieën (studio’s, lofts, dubbelhoge lofts en duplexwoningen) en collectieve en publieke ruimtes. Silvie Bruining is projectontwikkelaar bij Kondor Wessels Vastgoed en wil met Elements laten zien dat de Amsterdamse architectuur wel wat meer lef mag tonen.

Refresh Amsterdam
Refresh Amsterdam is een samenwerkingsproject over stadscultuur met werk van hedendaagse makers, en is nu te zien in het Amsterdam museum én op diverse locaties in de stad. Het thema van deze editie is ‘Sense of place’. Vijfentwintig kunstenaars(collectieven) reflecteren op de stad van nu. De gekozen projecten gaan over Amsterdam, maar laten ook zien dat de ervaringen van mensen met allerlei achtergronden, netwerken en tradities de stads- en landsgrenzen vaak overstijgen. Imara Limon is conservator, curator & publieksprogrammeur bij het Amsterdam Museum. In 2017 werd ze uitgeroepen tot Museumtalent 2017, een prijs voor jonge museumprofessionals.

Keti Koti Maand
Guilly Koster is programmamaker & mede oprichter aspirant Omroep X. Al jaren zet Guilly zich in voor een diverser beeld en geluid in de media zo was hij een van de eerste zwarte presentatoren met een eigen talkshow op de Nederlandse televisie (Bij Lobith). Met zijn kennis en ervaring levert Guilly een positieve bijdrage aan de beeldvorming van de moderne Nederlandse maatschappij. In juni zijn er bij Pakhuis de Zwijger drie afleveringen te zien die in het teken staan van Keti Koti maand. Guilly is zal de eerste aflevering; Lancering verkenning slavernijverleden museum modereren. Keti Koti maand staat in het teken van de viering van Keti Koti Festival op 1 juli. Hier vieren we de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij. De programma’s bij Pakhuis de Zwijger zijn ontwikkeld door Max de Ploeg, programmamaker inclusieve stad. Samen met Guilly en Max bespreken we de aankomende afleveringen op 15, 22 en 30 juni.

Liefste jij
In 2014 deed Abigail Martina mee aan de Voice of Holland. Ze schopte het tot de liveshows en de talentjacht gaf Abigails zangcarrière een boost. In de jaren daarna organiseerde Abigial haar eigen avondprogramma Abi’s Soul Sessions bij Club Dauphine. Abi’s Soul Sessions was een muzikale avond met eten muziek en persoonlijke verhalen en meer. In 2018 bracht Abigial haar eerste single Zoveel meer uit en afgelopen mei bracht Abigail een nieuw nummer Liefste jij uit. We gaan het hebben over Liefste Jij en sluiten muzikaal af.

Dit programma is ontwikkeld door
Kimberly Willems
Moderator
In samenwerking met
Chloë Becker
Stagiair Designing Cities for All of Us en Creatieve Industrie
Folkert Lodewijks
Programmamaker
Mediapartners
ProgrammareeksNieuw Amsterdam

Nieuw Amsterdam is een wekelijkse late night talkshow over nieuwe Amsterdamse initiatieven, feiten over de stad, en verhalen vanaf locatie. Iedere week schuiven linspirerende gasten aan tafel of virtueel aan. Bestuurders, bewoners, ondernemers, wetenschappers en creatieven gaan samen met host Jennifer Muntslag in gesprek over urgente en actuele Amsterdamse onderwerpen. Van circulaire initiatieven, vernieuwende onderwijs concepten, ondernemers met impact, tot aan nieuw geluid uit wetenschap, cultuur en media.