De stad leeft, de stad bruist, de stad beweegt. Nieuw Amsterdam is een wekelijkse late night talkshow gepresenteerd door Jennifer Muntslag, met nieuwe initiatieven, feiten over de stad en verhalen vanaf locatie.

Vorige week won de Milieudefensie de rechtszaak tegen Shell. Met deze uitspraak zal Shell zijn CO2-uistoot drastisch verkleinen. De milieudefensie samen met ruim 17.000 burgers en andere organisaties zoals Greenpeace, Jongeren Milieu Actief en de Waddenvereniging spande de klimaatzaak aan. Rico Disco, jongeren organizer en coach voor Fair Future Generators bij Milieudefensie zorgt ervoor dat zoveel mogelijk jongeren aan de slag gaan met klimaatrechtvaardigheid. Als maatschappelijke diensttijd van Milieudefensie zetten de jongeren van Fair Future Generators zich in voor een eerlijke en groene toekomst. Rico Disco coördineert de programma’s in Noord-Nederland en is altijd opzoek naar organisaties die zich willen aansluiten het netwerk van Fair Future Generators. In Amsterdam zet René Jansen, projectdirecteur van 02025 zich in voor de energietransitie in de stad. 02025 is een netwerk en platform voor en door Amsterdamse energiepioniers die zich hard inzetten om Amsterdam binnen 5 jaar op schone energie over gezet te hebben. Samen met Rico en René gaan we het hebben over de klimaatzaak en bespreken we wat Amsterdammers kunnen doen om Amsterdam groener te maken.

Pieter klomp zet zich al jaren in voor de stedelijke ontwikkeling van Amsterdam. Als adjunct directeur ruimte & duurzaamheid is Pieter Klomp betrokken bij de ontwikkelingen van Haven-stad. Op het huidige industrieterrein tussen Sloterdijk, het Westerpark en in Noord het Cornelis Douwesterrein en de Noorder-IJ-plas komt een complete stad met alles in de buurt: scholen, sport, winkels, zorg en groen. We bespreken de plannen en stand van zaken van Haven-stad.

Vanaf komend schooljaar krijgen basisscholen, middelbare scholen en scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs minimaal 700 euro per leerling extra ondersteuning te bieden, ook op sociaal-emotioneel gebied. Iro Edebor is mede eigenaar van BijlesAcademie. Als docent, coach en trainer voor zowel jongeren als volwassenen zet zij zich in voor persoonlijke en passende bijlessen en huiswerkbegeleiding voor basisschoolleerlingen, middelbare scholieren en studenten. Daarnaast focust BijlesAcademie zich op het grotere plaatje en coachen ze leerlingen om zich beter te focussen en meer zelfvertrouwen te hebben, want resultaat is meer dan goede cijfers alleen. Docent klassieke talen viel het Kurano Bigiman op dat er geen gymnasium was in Zuidoost. Ruim een jaar geleden kreeg hij de kans op hier verandering in te brengen. Hij zette een gymnasium op op het Ir Lely Lyceum in Amsterdam Zuidoost. Met het succesvol opzetten van het Gymnasium in Zuidoost behaalde hij afgelopen voorjaar de titel Amsterdammer van het jaar 2020. Samen met Iro en Kurano blikken we terug op het afgelopen schooljaar en bespreken we de stand van zaken van het onderwijs in de stad.

De muziek van Rens van Weijenborg is energiek en vrolijk. Samen met Jaïr Darnoud vormt hij een rap en productie duo. Afgelopen februari brachten zij hun album uit; Berenvel en Vliegtuigstand, een album vol met funky beats en vrolijke teksten die positieve energie geven voor deze zomer. Daarnaast Werkte Rens mee aan het verzamelalbum van Meervaart studio dat begin mei uitkwam en vorige week bracht hij samen met Shims de single Tutti uit. We gaan met Rens in gesprek over zijn nieuwe muziek en we sluiten muzikaal af met een optreden.

Dit programma is ontwikkeld door
Kimberly Willems
Moderator
In samenwerking met
Chloë Becker
Stagiair Designing Cities for All of Us en Creatieve Industrie
Folkert Lodewijks
Programmamaker
Mediapartners
ProgrammareeksNieuw Amsterdam

Nieuw Amsterdam is een wekelijkse late night talkshow over nieuwe Amsterdamse initiatieven, feiten over de stad, en verhalen vanaf locatie. Iedere week schuiven linspirerende gasten aan tafel of virtueel aan. Bestuurders, bewoners, ondernemers, wetenschappers en creatieven gaan samen met host Jennifer Muntslag in gesprek over urgente en actuele Amsterdamse onderwerpen. Van circulaire initiatieven, vernieuwende onderwijs concepten, ondernemers met impact, tot aan nieuw geluid uit wetenschap, cultuur en media.