De stad leeft, de stad bruist, de stad beweegt. Nieuw Amsterdam is een wekelijkse late night talkshow gepresenteerd door Jennifer Muntslag, met nieuwe initiatieven, feiten over de stad en verhalen vanaf locatie. Met deze week aandacht voor de contactadvertenties van Stad Zoekt Kunst! We bespreken hoe een feministische stad en economie er moet zien. Verder gaan we het hebben over de oude molens in Amsterdam en het nieuwe radiostation Echobox. Donderdagmiddag kregen de Moeders van Noord een Heldenspeld van de gemeente uitgereikt, we spreken met hun. Tenslotte, 21 mei is het de dag van de culturele diversiteit daar brengen we een ode aan met poëzie!

Cecilia Hendrikx is medeoprichter van designcollectief Pink Pony Express en oprichter van Suopulab. Als kunstenaar en researcher ontwikkelt Cecilia projecten over onderwerpen waar frictie heerst – meestal tussen de overheid en de lokale bevolking. Naast zelf kunstwerken maken ontwikkelt Cecilia concepten en ontwerpen voor verschillende tentoonstellingen. Het feit dat de musea nog altijd gesloten zijn als coronamaatregel wekt een groot gemis op bij vele, zo ook bij Cecilia. Daarom startte zij samen met Caspar van Gemund en Jelena Stefanović het initiatief Stad Zoekt Kunst! Ze riepen de inwoners van Amsterdam op om een contactadvertentie te maken voor het kunstwerk dat ze het meest missen. De posters zijn inmiddels door de hele stad te zien en zijn een liefdesverklaring aan de kunst die door het publiek al een hele tijd gemist moet worden.

Isabel Sheridan is redacteur bij Lilith Magazine. Lilith Magazine is een intersectioneel feministisch mediaplatform waar overwegend vrouwen en andere gemarginaliseerden aan het woord zijn over politiek, economie, media, kunst, mode en wetenschap. Lillith Magazine breng de vierde feministische golf in kaart, maakt vrouwen zichtbaarder en stimuleert mediaparticipatie. Samen met andere grassrootsorganisaties, feministen en activisten is Lilith Magazine gaat een onderzoek gestart naar wat het betekent om een feministische stad en economie te hebben en wat de rol van grassrootsorganisaties daarbij is. Vanuit dit onderzoek is de Feminist City & Economy Grassroots New Deal ontstaan. Op 28 mei organiseert Lilith Magazine verschillende talks tussen vooraanstaande feministen.

Aan de Ringvaart van de Haarlemmerpolder staat de Molen van Sloten. Deze molen, waarvan het oudste deel uit 1847 dateert, heeft na 30 jaar een monumentenstatus toegewezen gekregen. De poldermolen zorgt er nog altijd voor dat Amsterdam-West droge voeten houdt. In de molen bevindt zich een museum en vanuit Stichting de Molen van Sloten worden verschillende buurtactiviteiten georganiseerd. Een van de bestuursleden van de stichting is Jolanda Edema. Zij geeft al sinds 2008 rondleidingen in het museum en verzorgt de communicatie van de stichting.

Stella van Heezik werkt al 22 jaar bij Stadsherstel Amsterdam. Hier zet ze zich in voor het behoud en herstel van monumentale en beeldbepalende panden in en rondom Amsterdam. Sinds 1956 zet Stadsherstel Amsterdam zich in voor de bescherming en restauratie van oude panden maar daarnaast worden de monumentale gebouwen ook her bestemt. Op deze manier krijgen de gebouwen een nieuwe functie en sociaal/maatschappelijke waarde.

Mohamed Ghabri is MC en artiesten manager. Samen met Chalice Cox-Hynd, Lorenzo Milelli, Rachella Groen, Victor Crezée richtte hij Echobox op, een zelfstandig online radio station dat een divers en inclusief programma wil realiseren. Muziek, gesprekken, takeovers en verschillende programma’s uit allerlei invalshoeken zullen de revue passeren bij Echobox. De afgelopen tijd kon iedereen met een idee over een radioshow een online pitch inzenden. Met een selectie van de ingezonden pitches zal Echobox deze zomer live gaan met drie a vier dagen per week aan uitzendingen, met als doel om uiteindelijk de hele week online te zijn.

Risma Soekhie, Edna Ellis en Sherida Reding zagen de armoede in hun wijk de Banne in Amsterdam Noord toenemen tijdens de Coronacrisis. Zij besloten de hadden in elkaar te slaan en richtte De Moeders van Noord op. Risma, Edna en Sherida delen onder andere voedselpakketten uit en organiseren activiteiten voor de kinderen uit de buurt. Door hun goede daden kregen zijn afgelopen donderdagmiddag een Heldenspeld uitgereikt van de gemeente Amsterdam.

Dichter Abdelrahman Hassan choreografeert een multidisciplinaire poging om ongelijkheid en racisme bij het gebruik van algoritmen tegen te gaan. Abdelrahman werkt op het snijvlak van software, kritische theorie, data en poëzie. Zijn interesses omvatten memetica, internetgeografieën, technische utopieën / dystopieën en afbeeldingen van e-governance. Zijn overkoepelende doel is om een ​​brug te slaan tussen kritische theorie en de digitale praktijk en om hiaten in de toegankelijkheid en hindernissen voor open toegang tot kennis te verkleinen. Hij is ook mede-oprichter van The Landing Space project & ontwikkelaar van The Atlas of Algorthmic (in)equality.

Dit programma is ontwikkeld door
Kimberly Willems
Moderator
In samenwerking met
Chloë Becker
Stagiair Designing Cities for All of Us en Creatieve Industrie
Folkert Lodewijks
Programmamaker
Mediapartners
ProgrammareeksNieuw Amsterdam

Nieuw Amsterdam is een wekelijkse late night talkshow over nieuwe Amsterdamse initiatieven, feiten over de stad, en verhalen vanaf locatie. Iedere week schuiven linspirerende gasten aan tafel of virtueel aan. Bestuurders, bewoners, ondernemers, wetenschappers en creatieven gaan samen met host Jennifer Muntslag in gesprek over urgente en actuele Amsterdamse onderwerpen. Van circulaire initiatieven, vernieuwende onderwijs concepten, ondernemers met impact, tot aan nieuw geluid uit wetenschap, cultuur en media.