De stad leeft, de stad bruist, de stad beweegt. Nieuw Amsterdam is een wekelijkse late night talkshow gepresenteerd door Jennifer Muntslag, met nieuwe initiatieven, feiten over de stad en verhalen vanaf locatie. Met deze week aandacht voor het klimaat. De gemeente Amsterdam bracht een klimaatrapport uit. Samen met Tom Huizer bespreken we hoe we Amsterdam kunnen verduurzamen. Verder gaan we het hebben kunst en cultuur. In de stad en net daar buiten zijn allerlei culturele instellingen te ontdekken. En in bijzondere gebouwen zoals de Bijlmerbajes en de een oude Kogelfabriek in Zaandam kunnen we binnenkort nieuwe tentoonstellingen verwachten. We sluiten af met muziek van Kourosh Noshad Sharifi!

Tom Huizer is operatie en innovatiemanager bij
De Groene Grachten. De Groen Grachten adviseert pandeigenaren, bedrijven en overheden in binnen- en buitenland over de verduurzaming van historische panden en gebieden. De Groene Grachten en Green Light District hebben als onderdeel van het Nieuw Amsterdams Klimaat de handen ineen geslagen om de oude binnenstad van Amsterdam te verduurzamen en zo toekomstbestendig te maken.

Simon(e) van Saarloos is schrijver en filosoof. Hen publiceerde verschillende boeken en columns, waaronder Het Wilderproces, Het monogame drama en Herdenken herdacht. Daarnaast werkt Simon(e) als docent en curator. 28 mei is de tentoonstelling Chapter 4OUR, Abundance, te zien in Het HEM. De door Simon(e) gecureerde tentoonstelling verwerpt de huidige realiteit en stelt het ‘schaarstedenken’ dat onze maatschappij domineert. Het denken in Abundance, ofwel ‘overvloedsdenken’ daagt uit om het ‘onmogelijke’ te denken en de wereld geheel anders te benaderen.

De broers Rolf Meurkens en Maarten Meurkens startte in 2005 het tijdelijke vastgoed verhuurbedrijf Meurkens & Meurkens op. Met doel om mensen letterlijk en figuurlijk ruimte te bieden om te doen waar ze goed in zijn verhuren de zij tijdelijk beschikbare gebouwen op een maatschappelijk verantwoordelijke manier. Met hun wens om meer mensen te verbinden richtte zij Broedplaats BOGOTÁ op. In Halfweg, waar Amsterdam en Haarlem elkaar ontmoeten hebben 160 kunstenaars, creatieven, ambachtslieden, muzikanten en maatschappelijke organisaties een werkplek gevonden.

Als kind werd Nina Hama al omringd door kunst. Ze hielp haar ooms, beide kunstenaar, al vroeg met het opzetten van openingen en exposities. Deze ervaringen werkte als inspiratiebron voor Nina. Afgelopen april openende Nina haar eigen kunstgalerie; Hama Gallery. Hama Gallery moet een plek zijn waar kunst en mensen elkaar grenzeloos ontmoeten. Nina breekt met traditie en streeft er naar om, net als de kunstenaars te zien in de Hama Gallery, te experimenten buiten de vier muren van white cube.

Ghamte Schmidt richtte in 2015 Bureau Punt op. Bij dit creatieve agentschap en platform worden talenten in de culturele sector begeleid en klaargestoomd voor de markt. Het doel van Bureau Punt om een om een solide en comfortabele basis te bieden waar kunstenaars hun waarheid en visies kunnen uiten is nog steeds een noodzaak. Daarom wil Ghambte een nieuwe culturele plek opstarten dat plek en podium biedt voor aanstormend en gevestigd talent.

Grafisch designer & curator Jikke Lesterhuis en cultureel antropoloog & artistiek researcher Merel Raats zijn bezig met de tentoonstelling LEVENSLANG. Geïnspireerd door de Bijlmer Bajes, de werkruimte van KERS collective en toekomstige tentoonstellingsruimte, willen Jikke en Merel de grenzen verkennen van het gevoel van gevangenschap. In deze tentoonstelling zal niet alleen letterlijk gevangenschap worden behandeld maar ook de mentale gevangenschap die we allemaal wel eens ondervinden door zaken die ons worden opgelegd door de maatschappij. Tot 20 mei kunnen mensen hun bijdrage doneren via Voordekunst.nl zodat de Bajes kan worden omgetoverd tot tentoonstellingsruimte.

Kourosh Noshad Sharifi is muzikant. Zijn muziek bevat elementen van trip hop, hip hop en r&b en heeft een mystieke sound. Kourosh rapt en zingt in het Engels, Nederlands en Farsi. Kourosh en zijn gezin vluchtte begin jaren 90 vanuit Iran naar Nederland. Zijn traumatische ervaringen brengen hem veel inspiratie voor het maken van muziek. Zo bracht hij vorig jaar zijn debuut-EP How I Used My Memory uit en maakte hij zijn eerste Iraanse single Golab. In mei zal zijn nieuw single Psycho verschijnen.

Dit programma is ontwikkeld door
Kimberly Willems
Moderator
In samenwerking met
Chloë Becker
Stagiair Designing Cities for All of Us en Creatieve Industrie
Folkert Lodewijks
Programmamaker
Mediapartners
ProgrammareeksNieuw Amsterdam

Nieuw Amsterdam is een wekelijkse late night talkshow over nieuwe Amsterdamse initiatieven, feiten over de stad, en verhalen vanaf locatie. Iedere week schuiven linspirerende gasten aan tafel of virtueel aan. Bestuurders, bewoners, ondernemers, wetenschappers en creatieven gaan samen met host Jennifer Muntslag in gesprek over urgente en actuele Amsterdamse onderwerpen. Van circulaire initiatieven, vernieuwende onderwijs concepten, ondernemers met impact, tot aan nieuw geluid uit wetenschap, cultuur en media.