De stad leeft, de stad bruist, de stad beweegt. Nieuw Amsterdam is een wekelijkse late night talkshow gepresenteerd door Jennifer Muntslag, met nieuwe initiatieven, feiten over de stad en verhalen vanaf locatie. Deze keer bespreken we Collectief Kapitaal, wat als we samen zorgen dat iedereen rond kan komen elke maand? Gaan we het hebben over de Kolenkitkas, de boom van Amsterdam; De Iep en bespreken we de mooiste en beste architectuur van 2021.

Hoe zou de samenleving eruit zien als iedereen verzekerd was van bestaanszekerheid, zonder voorwaarden? Dat vroeg creatief ondernemer Denise Harleman zich af. Zij startte het initiatief Collectief Kapitaal, een experiment waarbij 100 mensen 8 maanden lang €50,- hebben gedoneerd. Het verzamelde bedrag zal over vijf Amsterdammers worden verdeeld zodat zij 8 maanden lang een basisinkomen ontvangen. Daarnaast onderzoekt het collectief alle organisatorische, praktische en ethische vragen die hierbij komen kijken. Met dit project wordt het huidige sociale en economische systeem aan de kaak gesteld.

Rutger Groot Wassink is sinds 2018 Wethouder Sociale Zaken, Diversiteit en Democratisering gemeente Amsterdam. Eerder was hij voorzitter van de gemeenteraadsfractie van GroenLinks. Rutger zet zich in voor verduurzaming, democratisering en het tegengaan van ongelijkheid in Amsterdam.

Eline Hansen is promovendus aan de Universiteit van Amsterdam bij de afdeling Politieke Sociologie, waar ze ook lesgeeft in Urban Places, Social Problems. Samen met Fouad Lakbir, Rajeb Sabe en Peter Both runt zij de KolenkitKas. Eline is ook initiatiefnemer van het Groene Netwerk Kolenkit, een project dat als doel heeft om bewoners op verschillende manieren toegang te bieden tot betaalbare en gezonde voeding.
De KolenkitKas staat in de binnentuin van het Rhapsody woonblok en is een groene verbindende plek voor de omwonenden. Er worden activiteiten georganiseerd en verschillende deeldiensten aangeboden. In de kas wordt eten verbouwd waar maaltijden van worden gekookt voor de buurtbewoners. Buurtbewoners Şerife Tufan & Fatma Avci Dönmez staan regelmatig in de KolenkitKas heerlijke maaltijden voor te bereiden.

Saskia Hoogendoorn is medeoprichter van Studio Tijdmakers, een multidisciplinaire kunst en design studio. Sinds 2016 werkt Saskia samen met Lieuwe Wijnands aan projecten omtrent social design, visuele storytelling, natuur & technologie, maken ze parfum, proberen ze de zintuigen te innoveren en de toekomst te ontdekken. Ter viering van de tiende editie van Springsnow brachten Saskia en Lieuwe een boek uit: Iepenstad. Het boek is een ode aan de iepenzaden die Amsterdam elke lente wit kleuren. Het boek is gevuld met foto’s van Maartje Jaquet en poëzie van Ronald M. Offerman.

Maartje Jaquet is kunstenaar en kunstleraar. Als veelzijdig kunstenaar houdt ze zich onder ander bezig met fotografie, film en schilderkunst. Daarnaast maakt Maartje schilderijen en tekeningen. De Iep en haar zaden zijn al jaren een onderwerp van haar foto’s en deze waren al eerder te zien op Springsnow tentoonstellingen.

Isanne Damen is architectuurhistoricus en sinds 2019 als programmamaker werkzaam bij ARCAM, Architectuur centrum Amsterdam. Isanne maakt programma’s rond actuele vraagstukken in de (Amsterdamse) architectuur, stelt architectuurtentoonstellingen samen en geeft lezingen en rondleidingen. Op 28 mei reikt ARCAM voor de 14e keer de Gouden A.A.P. uit. De Amsterdamse Architectuurprijs wordt uitgereikt aan de beste gebouwen van het afgelopen jaar. Pakhuis de Zwijger maakt in samenwerking met ARCAM het programma Architecture Now. Hierin bespreken ontwerpers en experts de genomineerden gebouwen van dit jaar.

 

Dit programma is ontwikkeld door
Kimberly Willems
Moderator
In samenwerking met
Chloë Becker
Stagiair Designing Cities for All of Us en Creatieve Industrie
Folkert Lodewijks
Programmamaker
Mediapartners
ProgrammareeksNieuw Amsterdam

Nieuw Amsterdam is een wekelijkse late night talkshow over nieuwe Amsterdamse initiatieven, feiten over de stad, en verhalen vanaf locatie. Iedere week schuiven linspirerende gasten aan tafel of virtueel aan. Bestuurders, bewoners, ondernemers, wetenschappers en creatieven gaan samen met host Jennifer Muntslag in gesprek over urgente en actuele Amsterdamse onderwerpen. Van circulaire initiatieven, vernieuwende onderwijs concepten, ondernemers met impact, tot aan nieuw geluid uit wetenschap, cultuur en media.