De stad leeft, de stad bruist, de stad beweegt. Nieuw Amsterdam is een wekelijkse late night talkshow gepresenteerd door Jennifer Muntslag, met nieuwe initiatieven, feiten over de stad en verhalen vanaf locatie. Deze keer bespreken we samen met Nicola Dow, Eva Spigt, Lex van Ouburg en Kim ten Have het corona-proof uitje; wandelen. Met het zicht op de heropening van de musea en culturele instellingen komen Museum Van Loon, Tropenmuseum, Nederlands Uitvaart museum Tot Zover en OSCAM ons vertellen wat je kan gaan zien in het museum. Jim Jansen schuift aan om te vertellen hoe hij de wetenschap laagdrempelig maakt. We sluiten de aflevering muziekaal af met een optreden van Anne Fay Kops!

In het hart van de Amsterdamse grachtengordel ligt Museum Van Loon, een schitterend woonhuis uit 1672. De inrichting van het huis ademt nog de sfeer van de rijkdom die de stad in die tijd beleefde. Naast de vaste opstelling van huis, tuin en koetshuis organiseert Museum Van Loon ook tijdelijke tentoonstellingen. Wanneer de musea hun deuren weer mogen openen is de nieuwe tentoonstelling Herstory – vrouwen, verhalen, verandering te zien in samenwerking met Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. Museum Van Loon hangt vol met portretten van vrouwen, elk met een eigen verhaal. In herstory leren we een aantal van deze vrouwen uit de 19de en 20ste eeuw beter kennen. Atria plaatst hun verhalen – ingebed in een welgesteld sociaal milieu – in een bredere maatschappelijke context.

In Amsterdam Oost zit het Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover. Het museum houdt zich bezig met hoe we met de dood omgaan, informeert over uitvaartrituelen en biedt reflectie op sterfelijkheid in de brede zin. Het museum organiseert events en tentoonstellingen zowel binnen als buiten in het park De Nieuwe Ooster. Na de heropening van de musea is de multimediale tentoonstelling Ik ben mijn lichaam niet weer te zien. Het project bestaande uit een film, digitale gedichtenbundel en tentoonstelling portretteert levensbedreigend zieke Nederlanders en benadert de naderende dood als een surrealistische ervaring. In de zomer staat continuïteit van het leven centraal met nieuw werk van Roos van Geffen (Fuga, Moeder en kind), de lichtsculptuur (L)EVEN van Studio 212 Fahrenheit en LOOP cocoon, de levende doodskist van biodesigner Bob Hendrikx is te bewonderen in de museumtuin.

OSCAM is het museale platform voor kunst, mode, design, vakmanschap en ontwikkeling in Amsterdam met een specialiteit in jonge (sub)culturen. De in Amsterdam Zuidoost gelegen culturele instelling organiseert events en tentoonstellingen. De tentoonstelling Roofkunst – Souvenirs van gestolen culturen is t/m 7 mei te zien en is samenwerking met de makers van de documentaireserie Roofkunst en kunstenaar Noah Latif Lamp.

Sinds april 2019 organiseren Nicola Dow en Eva Spigt wandelingen in de natuur. Ze nemen de overprikkelde stadsmens mee de rustige natuur in om hier te genieten van de omgeving en te een connectie te maken met jezelf en anderen. Met Back to Nature Hikes wordt wandelen gecombineerd met spel en zelfontwikkeling. Inmiddels organiseren Nicola en Eva ook retreats en evenementen op mensen op een laagdrempelige manier weer terug naar de natuur te brengen. Onlangs verscheen hun boek Back to Nature met 11 wandelingen door de Nederlandse natuur. En laat wandelen nou ook hét uitje zijn tijdens corona.

De afgelopen maanden is er helaas weinig te beleven in de stad. De horeca is gesloten en uitjes zitten er ook niet in. Lex Ouburg vond dat hier verandering in moest komen. Hij zette Tasty Walk op, een proeverij van take-away gerechten die je meeneemt langs zes eetgelegen heden in jouw stad. Wandelen is het corona-proof uitje en daarnaast steun je de horeca wanneer je deel neemt aan de Tasty Walk.

In oktober 2020 vonden Lianne Verkerk en Kim ten Have het tijd voor een creatieve oplossing om zowel in iets te doen te hebben als de horeca in Amsterdam te steunen. Ze besloten De Stadswandeling020 te richten. Het project heeft als doel om lokale horeca te ondersteunen. De deelnemers missen de horeca ontzettend hard en trekken er maar al te graag op uit tijdens het weekend om de stad te ontdekken aan de hand van een route langs een aantal horecagelegenheden en leuke quiz vragen over hun eigen stad. Het bleek een succes te zijn want inmiddels kunnen mensen door heel het land genieten van dit corona-proof uitje in eigen stad.

Anne-Fay Kops, die afstudeerde aan de Fontys Dansacademie in de richting Jazz/Urban, is een veelzijdige en eigenzinnige zangeres en performer. Zij is frontvrouw van de Band Cookachoo en zangeres in het bekroonde ZO! Gospel Choir. Met haar broer Felix vormt ze Onyx & Ivory. In het project Reaaspora doen Anne-Fay en Felix onderzoek naar hun bi-culturele achtergrond waarvan de uitkomsten in een multidisciplinair theatervoorstelling te zien zullen zijn.

Dit programma is ontwikkeld door
Kimberly Willems
Moderator
In samenwerking met
Chloë Becker
Stagiair Designing Cities for All of Us en Creatieve Industrie
Folkert Lodewijks
Programmamaker
Mediapartners
ProgrammareeksNieuw Amsterdam

Nieuw Amsterdam is een wekelijkse late night talkshow over nieuwe Amsterdamse initiatieven, feiten over de stad, en verhalen vanaf locatie. Iedere week schuiven linspirerende gasten aan tafel of virtueel aan. Bestuurders, bewoners, ondernemers, wetenschappers en creatieven gaan samen met host Jennifer Muntslag in gesprek over urgente en actuele Amsterdamse onderwerpen. Van circulaire initiatieven, vernieuwende onderwijs concepten, ondernemers met impact, tot aan nieuw geluid uit wetenschap, cultuur en media.