De stad leeft, de stad bruist, de stad beweegt. Nieuw Amsterdam is een wekelijkse late night talkshow gepresenteerd door Jennifer Muntslag, met nieuwe initiatieven, feiten over de stad en verhalen vanaf locatie. Deze keer gaan we het hebben over de ontwikkelingen rondom de wallen, praten we over jongeren die de wereld willen verbeteren met Young Peacebuilders. Sohrab Bayat en Aydin Dehzad vertellen ons over de culturele organisaties die binnenkort te vinden zijn in Nieuw-West. Tenslotte, sluiten we af met de woordkunst van Samira Hoogvliets

Anna Stork is medeoprichter van de Wallen.Online. Met dit project wil Anna samen met Gijs Stork de burgwallen en haar rijke geschiedenis zichtbaar maken voor iedereen. Via een website en app ontwikkeld door webdeveloper Huig van der Waal, krijgen mensen de kans om virtueel door de buurt te dwalen en haar immaterieel erfgoed, bewoners en (detail)handel te leren kennen. Het project wordt in samenwerking met bewoners en ondernemers ontwikkeld.

Als stadsdeelvoorzitter bij Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Centrum zet Mascha Ten Bruggencate zich onder andere in voor de leefbaarheid van het centrum van Amsterdam. In de Aanpak Binnenstad, gelanceerd in mei 2020 wordt beschreven dat binnenstad weer een plek moet worden voor alle Amsterdammers, waar erfgoed wordt gekoesterd en culturele vernieuwing wordt omarmt.

Bert Nap is al sinds 1977 bewoner van het Wallengebied. Als betrokken bewoner en bestuurslid van Wijkoverleg d’Oude Binnenstad. Door actief het gesprek aan te gaan met de gemeente, de politie en veel andere betrokkenen, draagt het wijkoverleg al sinds 1990 bij aan het herstel en leefbaarheid van het Wallengebied. Daarnaast is Bert hoofdredacteur van de buurtkrant d’Oude Binnenstad en deed hij redactioneel werk aan het boek Aan de Amsterdamse Wallen.

Young Peacebuilders is een samenwerkingsverband tussen 125Procent en Fryshuset. Als onderdeel van de Maatschappelijke Diensttijd krijgen jongeren tussen de mogelijkheid om hun talenten te ontdekken en tegelijkertijd iets te doen voor een ander. In vijf regio’s in het land kunnen jongeren die lokaal hun steentje willen bijdragen aan vrede en vrijheid in de samenleving. Door middel van trainingen en het opzetten van sociale projecten krijgen jongeren de kans om een verschil te maken in hun directe omgeving.

Het ICK, Internationaal choreografisch kunstcentrum, werd in 1996 opgezet nadat Emio Greco en Pieter C. Scholten hun artistieke Manifest: De 7 Noodzakelijkheden schreven als poging om dans in woorden te vatten. Tot op vandaag zijn het manifest en de nieuwsgierigheid naar het lichaam de drijfveren van het ICK. Het dansgezelschap krijgt binnenkort een nieuwe ruimte in het nieuwe complex Westbeat waar Sohrab Bayat als community manager zal dienen en Nieuw-West zal versterken met een nieuwe culturele voorziening.

Aydin Dehzad is medeoprichter van Stichting Oxville Cinema en co-creator bij Generation Z. Als cultureel producent zet hij zich in voor meer sociaal kritische en diverse content. Het internationale platform Generation Z creëert voor en samen met jongeren vernieuwende diverse culturele films ook op plekken waar jongeren niet makkelijk naar de bioscoop kunnen. Met deze reden bracht Dehzad samen met Carlo Dias en Bas Broertjes de bioscoop naar Nieuw West. Stichting Oxville cinema is sinds 2017 al actief in De Meervaart en zal binnenkort verschillende ruimtes krijgen in de broedplaats De Vlugt op de Burgermeester de Vlugtlaan.

Samira Hoogvliets is podcast host, content creator, artiest en storyteller. Ze kijkt naar de wereld om zich heen en bestudeert het gedrag- en veranderprocessen bij mensen. Deze indrukken verwerkt ze onder andere in Spoken Word performances.

Dit programma is ontwikkeld door
Kimberly Willems
Moderator
In samenwerking met
Chloë Becker
Stagiair Designing Cities for All of Us en Creatieve Industrie
Folkert Lodewijks
Programmamaker
Mediapartners
ProgrammareeksNieuw Amsterdam

Nieuw Amsterdam is een wekelijkse late night talkshow over nieuwe Amsterdamse initiatieven, feiten over de stad, en verhalen vanaf locatie. Iedere week schuiven linspirerende gasten aan tafel of virtueel aan. Bestuurders, bewoners, ondernemers, wetenschappers en creatieven gaan samen met host Jennifer Muntslag in gesprek over urgente en actuele Amsterdamse onderwerpen. Van circulaire initiatieven, vernieuwende onderwijs concepten, ondernemers met impact, tot aan nieuw geluid uit wetenschap, cultuur en media.