De stad leeft, de stad bruist, de stad beweegt. Nieuw Amsterdam is een wekelijkse late night talkshow gepresenteerd door Jennifer Muntslag, met nieuwe initiatieven, feiten over de stad en verhalen vanaf locatie. Deze keer onder andere aandacht voor menstruatie armoede en komt de kersverse stadstekenaar Richard Kofi langs. Johan Snel en Eric Frijters geven een update over het Bajeskwartier.

Richard Kofi is programmamaker, curator, (theater)programmeur, beeldend kunstenaar, heeft en podcast en is sinds 2021 stadstekenaar van Amsterdam. Met zijn verschillende werkzaamheden focust Richard zich voornamelijk op schetsen van een inclusief en intercultureel beeld van de maatschappij en de culturele sector. Als stadstekenaar van Amsterdam wil Richard alledaagse vormen van samenzijn, plezier en zorgzaamheid onderzoeken en ziet zijn werk als soort stadsdocumentatie.

JDL Street art a.k.a. Judith de Leeuw begon op 15-jarige leeftijd met spuitbussen als rebel op straat. Haar kunst evolueerde snel, want ze werd in korte tijd een gevestigd en bekroond kunstenaar. Momenteel reist JDL als internationale kunstenaar de hele wereld over om haar grootschalige muurschilderingen te realiseren. In haar werk vertaalt ze emoties behandelt ze diepgaande thema’s uit haar omgeving en sociale kwesties. Deze maand werkt ze aan een nieuw project op het Leidseplein, genaamd Diversity in Bureaucracy.

Hedy Tjin is een in Amsterdam gevestigde illustratief vormgever. Of het nu gaat om muurschilderingen, textielprints, geïllustreerde boeken of een krantenomslag, Hedy staat bekend om diverse uitdrukkingen waarbij haar kenmerkende vorm constant blijft; krachtige kleuren die onderwerpen van maatschappelijke waarde uitdrukken. Het combineren van een esthetiek die aanlokkelijk is en tegelijkertijd belangrijke onderliggende boodschappen over inclusiviteit en openheid benadrukt, is het ultieme doel voor haar.

Er komt een nieuwe wijk in Amsterdam; het Bijlmer bajes kwartier. Op de plek waar tot een paar jaar geleden de grootste gevangenis van Amsterdam stond. Johan Snel is stedenbouwkundige bij AM en een van de sleutelfiguren achter het masterplan van het Bijlmer bajes kwartier. Een wijk met 4 districten met woningen en bedrijvigheid, waar technologie, cultuur en duurzaamheid samenkomen.

Eric Frijters is medeoprichter en directeur van ontwerpbureau FABRICations. Met dit bureau, gespecialiseerd in architecturaal design, stedenbouw en regionale strategieën wil Frijters bijdragen aan de ontwikkeling van gezonde steden. FABRICations helpt mee aan de ontwikkeling van het Bajes Kwartier en schreef het Bajes Kwartier Sustainability Masterplan, het ontwerpvoorstel voor het herontwikkelingsplan van de oude Bijlmer Bajes. Daarnaast ontwierp FABRICations de Groen Toren, het toekomstige groene centrum van het Bajes Kwartier.

De in 2019 afgestudeerde Emma Branderhorst aan de filmschool ‘Hogeschool voor de Kunsten’ in Utrecht, is een vooruitstrevende feministe. Ze is gefascineerd door de thema’s jeugd en opvoeding, met een vrouwelijke interesse en perspectief. Met haar werk won ze de Wildcard op het Nederlands Film Festival 2019 en ging haar film ‘Onderhuids’ in première op de Berlinale Generation 2020. Ze werkt momenteel aan haar korte film over menstruatie-armoede, Vlekkeloos. Over dat probleem wordt namelijk nog veel te weinig gesproken, vindt de jonge regisseur.

Sinds 1947 zet de SRVU Studentenbond zich in voor de studenten van de Vrije Universiteit Amsterdam. Als belangenbehartiger van de studenten aan de VU is de SRVU er voor alle studenten door op te komen voor hun belangen. Daarnaast zijn het verlenen van diensten, het zorgen voor ontwikkeling van de VU en zelfontplooiing van studenten zeer belangrijke missies van de SRVU. Sinds kort bied de VU, door de SRVU geïnitieerd, als eerste onderwijsinstelling in Nederland gratis menstruatieproducten aan haar studenten.

Terwijl Eric van der Westen optreedt op wereldpodia als The Royal Albert Hall en Carnegie Hall met de Turkse superster Sezen Aksu, speelt zijn broer Dieter van der Westen op de grootste festivals van Noord-Afrika met zijn Nederlands-Marokkaanse festivalband Kasba. Vanwege de coronapandemie besloten de broers een album op te nemen met zelfgeschreven Americana- en folksongs, een genre waar ze beiden al jaren van houden. Met het nieuwe album ‘The Sun Will Rise Again’ willen de broers gewicht geven aan een nieuw positief tijdperk vol met liefde, betrokkenheid en hoop.

Dit programma is ontwikkeld door
Kimberly Willems
Moderator
In samenwerking met
Chloë Becker
Stagiair Designing Cities for All of Us en Creatieve Industrie
Folkert Lodewijks
Programmamaker
Mediapartners
ProgrammareeksNieuw Amsterdam

Nieuw Amsterdam is een wekelijkse late night talkshow over nieuwe Amsterdamse initiatieven, feiten over de stad, en verhalen vanaf locatie. Iedere week schuiven linspirerende gasten aan tafel of virtueel aan. Bestuurders, bewoners, ondernemers, wetenschappers en creatieven gaan samen met host Jennifer Muntslag in gesprek over urgente en actuele Amsterdamse onderwerpen. Van circulaire initiatieven, vernieuwende onderwijs concepten, ondernemers met impact, tot aan nieuw geluid uit wetenschap, cultuur en media.