De stad leeft, de stad bruist, de stad beweegt. Nieuw Amsterdam is een wekelijkse late night talkshow gepresenteerd door Jennifer Muntslag, met nieuwe initiatieven, feiten over de stad en verhalen vanaf locatie. Deze keer onder andere aandacht voor de documentaire Nieuw Licht – Het Rijksmuseum en de slavernij van Ida Does waarin ze de totstandkoming van de tentoonstelling ‘Slavernij’ van het Rijksmuseum volgt. Hoe kan je social media inzetten voor je idealen? 4 mode professionals zetten een online liefdadigheidsinstelling ‘Clothes for progress’ op, waarmee ze geld inzamelen voor 5 anti-racisme organisaties. Younes Douari schuift aan om te vertellen over Represent Jezelf, een online campagne om meer mensen naar de stembus te krijgen. In het kader van Week tegen Racisme schuiven Marion Grace Labasan, Mohamed Alkaduhimi en Chautuileo Cèline Kun aan om te vertellen over hun initiatieven. Ook Ebru Aydin is er want haar tentoonstelling Hijabverhalen is nu te zien! Kevin Groen sluit deze aflevering op poëtische wijze af.

Ebru Aydin is de maker van de fotoserie Hijabverhalen. Daarnaast is zij docent in het hoger onderwijs en zijn de thema’s empowerment, identiteit en inclusie haar tweede taal. Ze is moderator en actief bij Wij Blijven Hier! De tentoonstelling Hijabverhalen is tot 30 april 2021 te zien bij New metropolis Nieuw-West.

Hoe stem je niet? Dat vroegen de oprichters van ‘ Represent Jezelf’ zich af. Ondernemer en Mede-oprichter Younes Douari maakte de campagne met als doel meer leeftijdsgenoten naar de stembus te krijgen en er zo voor te zorgen dat ook zo gerepresenteerd worden in de Nederlandse politiek. Yuki Isshiki is de eigenaar van Demure Amsterdam en is door meerdere malen haar ‘couture hats’ te doneren lid van de community van Clothes for Progress. Clothes for progress is een online liefdadigheidsinstelling die gedoneerde mode-items verkopen. De opbrengsten daarvan gaan naar een 5-tal anti racisme organisaties.

Ida Does is een prijzen winnend documentairemaker en producent. Met haar werk focust ze zich op de thema’s (koloniale) geschiedenis, kunst, cultuur, sociale gerechtigheid en (Caribische) pioniers. Haar nieuwe documentaire Nieuw Licht, gaat over de wording van de slavernijtentoonstelling in het Rijksmuseum en de Nederlandse omgang met het slavernijverleden.

Als fractievoorzitter van DENK, Amsterdam Nieuw-West staat Mohamed Alkaduhimi op tegen onrecht. Hij is werkzaam bij Stichting 550 en mede-initiatief nemer van de petitie mens waardig bestaan. In Nederland is er een grote groep ongedocumenteerden werkers die tussen wal en schip vallen, Marion Grace Labasan zet zich in om hen te ondersteunen en te lobbyen voor wetgeving die een menswaardig bestaan mogelijk maakt. Chautuileo Cėline Kun is als inheemse lobbyist en sociaal ondernemer betrokken bij anti-racisme binnen klimaat verandering.
Marion, Mohamed en Celine zijn tussen 15 en 19 maart te gast bij de week tegen racisme.

Kevin Groen is coach in gedragsverandering en D&I en een spoken word artiest die de confrontatie opzoekt met ongemakkelijke thema’s.

Dit programma is ontwikkeld door
Kimberly Willems
Moderator
In samenwerking met
Chloë Becker
Stagiair Designing Cities for All of Us en Creatieve Industrie
Folkert Lodewijks
Programmamaker
Mediapartners
ProgrammareeksNieuw Amsterdam

Nieuw Amsterdam is een wekelijkse late night talkshow over nieuwe Amsterdamse initiatieven, feiten over de stad, en verhalen vanaf locatie. Iedere week schuiven linspirerende gasten aan tafel of virtueel aan. Bestuurders, bewoners, ondernemers, wetenschappers en creatieven gaan samen met host Jennifer Muntslag in gesprek over urgente en actuele Amsterdamse onderwerpen. Van circulaire initiatieven, vernieuwende onderwijs concepten, ondernemers met impact, tot aan nieuw geluid uit wetenschap, cultuur en media.