Wat met de overkant? Antwerpen en Amsterdam kneden beiden aan de toekomst van hun stad aan de overkant van de stroom. Over het IJ, in Amsterdam Noord, ontplooit zich een groot aantal ontwikkelingen in een razendsnel tempo. Over De Schelde, op Linkeroever in Antwerpen, vraagt de nooit volwaardig ontwikkelde modernistische droom om een nieuwe visie. In beide gevallen kan één vraag niet ontbreken: wat is er uniek aan deze gebieden met hun eigenzinnige bewoners en geschiedenis?

We bespreken de toekomst van Amsterdam Noord en het Antwerpse Linkeroever aan de hand van een nabespreking van de recente documentaires ‘Nieuw Noord’ (Amsterdam) en ‘Annapolis – Giant City’ (Antwerpen) samen met hun regisseurs als ook bewoners van en stedenbouwkundige denkers over de gebieden.

Pakhuis de Zwijger x Stadsform is een serie van samenwerkingen tussen beide zustercentra voor dialoog over de stad van morgen in Amsterdam en Antwerpen. In deze serie delen de historisch verbonden steden inspiratie en lessen in het aangaan van gedeelde uitdagingen van de toekomst.