Architecten kunnen een sleutelpositie in nemen in het realiseren van duurzame leefomgevingen. Als voortrekkers stapelen ze per situatie allerlei duurzame maatregelen op elkaar. Voor grote opdrachtgevers vaak op basis van een erkend certificaat, maar ze ontwikkelen ook hun eigen rekentools ter voorbereiding op de CO2-tax of gebruiken hun eigen boerenverstand. In de nieuwste editie van de Architect gaat de redactie op zoek naar excellente voorbeelden en inspirerende samenwerkingen. En zoekt ze een weg in de wirwar van alle rekenmethodes.

Tijdens deze avond brengen we deze editie tot leven. Zo lichten Do Janne Vermeulen (Team V), Janneke van der Velden (Powerhouse Company) en Cécilia Gross (Venhoeven CS) elk een gebouw toe waarin verschillende duurzame maatregelen zijn toegepast. Presenteren Jurriaan van Stigt (LEVS) en Guus Degen (ORGA Architecten) hun eigen ontwikkelde CO2-rekenmethode. En tenslotte reflecteren Laethitia Nossek (The Dutch Green Building Council) en rijksbouwmeester Francesco Veenstra op wat nou een echt duurzaam gebouw is.

Over de sprekers

Do Janne Vermeulen is architect/directeur en medeoprichter van Team V Architectuur. Ze studeerde aan de Bartlett School of Architecture en werkte tijdens haar studie bij UNStudio en ANA architecten. Na haar afstuderen in 2002 werkte ze bij Rick Mather Architects in Londen en van 2005 tot juli 2013 bij Meyer en Van Schooten Architecten. In 2013 richtte Do Janne samen met Jeroen van Schooten en oud-partner Gerard van Hoorn Team V Architectuur op. Naast haar werkzaamheden als architect geeft Do Janne regelmatig lezingen, zowel in Nederland als in het buitenland. Sinds 2019 is ze voorzitter van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit III van de Gemeente Amsterdam en in 2023 maakt ze deel uit van de denktank voor Architectuurcentrum Aorta en de gemeente Utrecht.

Janneke van der Velden studeerde in 2005 af aan de TU Delft. Ze is verantwoordelijk project architect van het Marga Klompé Building op de Tilburg University, werkt aan de renovatie van de Centrale Bibliotheek in Rotterdam en de Muziekwerf, een getransformeerde wederopbouwkerk. Met haar passie voor complexe opgaven en betekenisvolle gebouwen werkt ze als verbinder om kennis samen te brengen. Iedere opgave vraagt om maatwerk oplossingen die het karakter van het gebouw vangen.

Laetitia Nossek is programmamanager bij Dutch Green Building Council (DGBC). Laetitia studeerde Future Planet Studies aan de Universiteit van Amsterdam met een major in Bedrijfskunde en een master in Business Administration Strategy. Ze werkte als consultant aan verschillende strategie- en innovatieopdrachten, maar ook duurzaamheidsprojecten, Life Cycle Assessment-berekeningen en duurzaamheidsrapportages. Sinds 2021 werkt ze bij DGBC. Laetitia zet zich in om de gehele bouw- en vastgoedsector aan te jagen daadwerkelijke CO2-reductie te bewerkstelligen.

Guus Degen werkt sinds 2010 bij ORGA en is de meest ervaren architect op het gebied van biobased en regeneratief bouwen. Hij studeerde in 2017 af aan de academie van bouwkunst te Arnhem en is betrokken geweest bij meerdere toonaangevende biofilische projecten. Hij is de projectarchitect van het duurzaamste gebouw van 2021, basisschool De Verwondering, een project dat in 2023 ook de internationale Stephen Kellert Biophilic Design Award heeft gewonnen. Naast het realiseren van vooruitstrevende projecten is hij ook betrokken bij onderzoek naar en de ontwikkeling van een impacttool om de ecologische impact van een ontwerp vroegtijdig inzichtelijk te maken.

Cécilia Gross studeerde architectuur aan de l’École des Arts et Industries de Strasbourg en aan de Technische Universiteit Delft. Haar fascinatie voor Nederlandse architectuur en stedenbouw leidde ertoe dat zij zich na haar afstuderen in 2001 in Amsterdam vestigde. In 2003 trad zij toe tot het team van VenhoevenCS en in 2017 werd ze architect-partner directeur. Ze werkte aan projecten van hoge complexiteit die architectonische en stedelijke uitdagingen combineren, waaronder het ontwerp van Station Alkmaar en strategische stadsontwikkelingsstudies rond mobiliteitsknooppunten, zoals het innovatieve MicroCity-project ‘Het Platform’ bovenop station Utrecht Centraal. Sinds 2014 exporteert Cécilia haar architecturale knowhow naar haar geboorteland Frankrijk, met als hoogtepunt het ontwerpen en realiseren van het Olympisch Aquatics Centre met voetgangersbrug over de A1 voor de Olympische en Paralympische Spelen van 2024 in Parijs.

Jurriaan van Stigt is een van de oprichters en partner van LEVS architecten uit Amsterdam. Hij is een vakman met integrale kennis over de totale reikwijdte van de architectuur. De verbinding met het maken, materialiseren en bouwen voor mensen speelt een cruciale rol in zijn werk. Al jaren zet hij zich er met LEVS voor in om gebouwen zuiniger, groener en circulairder te maken. Dat resulteerde al in verschillende prijswinnende duurzame projecten. Recent publiceerde LEVS Carbon-based Design, over CO2-gestuurd ontwerpen, en de Carbon Cost Tracker, een parametrische toetshulp voor in de vroege ontwerpfase. Beide zijn voor hem een logische voortzetting van een traditie van duurzaam innoveren binnen het bureau.

Francesco Veenstra is 1 september 2021 aangetreden als Rijksbouwmeester. Francesco is sinds 2017 partner bij Vakwerk architecten in Delft. Daarvoor werkte hij bij Mecanoo, waar hij van 2007 tot 2017 mede-eigenaar was.